Info

Executivul compensează tarifele energiei electrice pentru 90% din gospodării! Consumatorii mici plătesc facturi de 37 de lei

rfi.ro
FOTO: rfi.ro

Virgil Popescu, politicianul liberal care deține portofoliul Energiei, și se pare, preferatul partener de contre al lui Simion, a dat presei câteva date. Despre acestea, ministrul susține că le-a obținut de la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei).

Împotriva lui Popescu a fost depusă o moțiune de cenzură simplă dezbătută în cursul zilei de marți și supusă votului astăzi. „Frecție la piciorul de lemn” am putea spune din cauza faptului că nu produce cine știe ce efecte, însă poate da curs doar unui alt bâlci în Parlament,

Virgil Popescu, după cum spuneam a prezentat câteva date referitoare la costurile facturilor pentru energia electrică. Acestea au fost oferite de cei de la ANRE, și redate de e-nergia.ro, potrivit ministrului.

Care sunt prerogativele schemei de plafonare

”Uimitor”! Costurile energiei electrice, pentru mai bine de 50% din familiile României, se ridică la 37 de lei pe lună. Totodată, mai aflăm că rezidenții Palatului Victoria, prin schema de plafonare a prețurilor, oferă un sprijin financiar care constă în reduceri de 90% pentru facturile la energia electrică.

Schema de plafonare se acordă în limita a 300 de kwh, iar cum românii sunt cumpătați și economi aflăm că sunt peste 7.100.000 de clienți care se încadrează în limita propusă de plafon. Cei 7,139,415 de utilizatori nu trec pragul de 156 kwh. Încă o mică precizare, din cei 300 de kwh, primii 255 sunt tarifați la 80 de bani.

De asemenea, mai aflăm că 292 de kwh de energie electrică sunt consumați de un procent de puțin peste 11% din totalul de consumatori casnici. Conform prerogativelor ordonaței menționate anterior, un foarte mic număr de utilizatori plătesc diferența de la 255 la 292 de kwh. totuși, această diferență trebuie achitată conform tarifului contractual.

Putem completa cu niște informații pertinente pentru orice buzunar în sensul că aproximativ  4,2 milioane de gospodării sau 47% din utilizatori casnici înregistrează un cosum mediu de 54 kwh într-o lună, de unde rezultă o valoarea a facturii medii de 37 de lei.

O altă treime din utilizatorii casnici mai exact puțin peste 3 milioane tarifele facturlor medii sunt de 124 de lei din cauza faptului că se atinge un consum  de 155 kwh.

90% din utilizatorii casnici se încadrează în noua schemă de plafonare

În linii mari, românii cu venituri mici și medii se încadrează în schema de plafonare impusă de Guvern, un număr însemnat am putea spune, 90% procentaj care a beneficiat și anul trecut de înghețarea prețurilor și se pare, că vor benedicia până la 31 august 2023.

Și consumatorii mai mari au intrat sub aripa protectoare a Guvernului, de exemplu, acei utilizatori care consumă peste 500 kwh într-o lună, și sunt aproximativ 297.000 de consumatori, adică IMM-urie care beneficiază de un tarif de 1 leu/kwh pentru un consum de 85%.

Același se aplică și instituțiilor de stat precum spitalele, grădinițele, creșe sau furnizori de servicii sociale, conform e-nergia.ro.