Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Ștefan Popescu, analist de politică externă: „S-a ajuns într-un punct în care eu nu mai văd nici o soluție”
Esential

EXCLUSIV! Ștefan Popescu, analist de politică externă: „S-a ajuns într-un punct în care eu nu mai văd nici o soluție”

EXCLUSIV! Ștefan Popescu, analist de politică externă: „S-a ajuns într-un punct în care eu nu mai văd nici o soluție”
sursa foto evzplay

În cadrul podcastului România lui Cristache a fost invitat să își exprime opinia despre cazul Schengen, analistul de politică externă și doctor în istoria relațiilor internaționale contemporane, Ștefan Popescu, care nu vede deloc bine interesele țării noastre în Uniunea Europeană. 

„Nicolae Iorga a spus foarte bine: „România este țara în care nu te poți compromite”. Deci, nu avem de ce să căutăm, de ce să mergem mai departe. Noi de-a lungul istoriei niciodată nu am căutat responsabilitățile, să facem o analiză. Pentru că orice eșec sau succes presupune o analiză, să vezi și costurile pe care le-ai avut pentru a atinge acest obiectiv. Partidele politice nu mai sunt preocupate de politica externă, nu-și mai cultivă o pepinieră în instituțiile lor unde ar trebui să se țină cursuri, eu nu am auzit de vreo activitate notabilă. Politica externă nu mai este vreo dezbatere în campaniile electorale, sunt doar câteva clișee pe care toți le știm. Din păcate, nu mai avem conferințe de presă, acolo unde ar trebui să se dezbată, să se explice exact în ce situație ne aflăm. Nici populația nu este foarte bine, putem vedea că există un dezinteres extraordinar. Așa se poate trage și din cauza logicii cu care trăim, acea a supraviețuirii. Putem vedea că România se golește pe zi ce trece, natalitatea s-a prăbușit. Aceste lucruri sunt previziuni pentru a se observa câtă încredere are populația în propria țară” punctează acesta.

„România nu prea are ambiții și așa și-a pierdut din relevanță”

„România nu prea are ambiții și așa și-a pierdut din relevață, ori tu când îți pierzi din relevanță se crează o anumită percepție la nivel European care reprezintă chstiunea de fond din cazul eșecului Schengen. România este văzută o țară mică în Europa, deși este o țară care are o populație de 19 milioane la scară europeană, România de la aderare și până acum a rămas totuși, a doua cea mai săracă țară a Uniunii Europene. Suntem o țară slab conectată cu infrastructuri, Gheorghe Brătianu spunea „drumul crează statul”. Noi la nivel regional avem deficit pe structură rutieră, feroviară. Refuzul în spațiul Schengen pentru mine a fost un eșec major, un eșec în primul rând al clasei politice, este clar că noi avem o problemă cu socializarea Europeană. Eu nu am observat în toți acești ani o apropiere între liderii politici români și liderii politici occidentali. La noi dialogul politic are loc doar în cadre oficiale, așa ceva nu există, avem atât de multe exemple în care ministrul de interne german și-a băut cafeaua cu omologul său francez, lucru care este foarte normal, însă pentru români încă nu s-a inventat asta.”

Ștefan Popescu, punctează care este cu adevărat problema României la nivel European, susținând: „Problema de fapt nu este că nu am intrat în Schengen, o să intrăm poate la un moment dat, problema este influența României în Uniunea Europeană, percepția noastră în Uniunea Europeană, îi pasă cuiva de asta? Voi știți ce urmări sunt din cauza asta? România nu trebuie să renunțe la dreptul de veto, suntem o țară singulară. Doar așa mai putem spune că cineva are nevoie de noi”

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.