Esential

EXCLUSIV! România eficientă! Corina Crețu: „Se lucrează la un studiu de fezabilitate încă din 2007”

EXCLUSIV! România eficientă! Corina Crețu: „Se lucrează la un studiu de fezabilitate încă din 2007”
sursa foto evzplay

Fostul comisar european, Corina Crețu a fost invitată în cadrul podcastul „România lui Cristache” unde a vorbit despre poziția României în fața Comisiei Europene. Aceasta a dezvăluit unde greșește Guvernul României atunci când implementează noi proiecte.

Corina Crețu a dezvăluit deficitul în care se află România atunci când vine vorba de absorbția fondurilor europene, făcând o comparație cu perioada din 2007-2014 când, spune aceasta, am absorbit 92%. În prezent, aflându-ne la o diferență îngrijorător de mare, adică 60%.

Aceasta a dezvăluit că „avem nevoie de o viziune pentru țară, există un document care se numește, și este solicitat de ONU, „proiectul de dezvoltare până în 2030” care ar putea fi un ghid… sunt aceste proiecte operaționale care te obligă să faci un proiect mare, să gândești totul pentru țară și să acționezi.”

România la fel ca acum 15 ani

„O să vă dezvălui ceva. La ora asta se lucrează pe un studiu de fezabilitate încă din 2007, adică s-au gândit că acela este cel mai bună după ce s-au făcut încă 3, 4… Nu este posibil așa ceva. Nu există implicare deloc, totul este lăsat în aer. Este vorba despre A8, un proiect care este atât de important iar eu m-am oferit să fac studiu de fezabilitate în mod simbolic în 2018 și nu au acceptat, nu s-a depus nici o cerere pentru realizarea lui. Eu nu am avut ce să fac dacă ei nu au cerut nimic. Oameni care s-au gândit doar la interesele proprii. Nu avem viziune pe ansamblu, peste 20 de ani când nepoții noștri vor plăti aceste datorii care se fac în fiecare zi iar fondurile nerambursabile au rămas la Bruxelles pentru că nu s-au depus proiecte nu vor mai exista nume, România și-a ratat șansa!”

În cele din urmă, a continuat dezvăluind că „este un joc foarte periculos de a da vina doar pe Bruxelles, nici acolo treaba nu este foarte serioasă. Dar la noi este grav, avem cele mai multe regulamente adăugate, pentru ca fiecare funcțional vrea sa se acopere de hârtii, nu aplică simplificarile pe care noi le-am adoptat. Curtea de audit își face datoria? Potrivit calculelor comisiei europene 20% din fraude și erori ar fi putut detectare înainte dacă s-ar fi făcut un control la nivel național. România este pe primul loc în raportarea fraudelor, noi raportăm inclusiv reclamațiile.