Esential

EXCLUSIV! Președintele fantomă Klaus Iohannis uită de promisiuni, ”România educată” mai are de așteptat

EVZPLAY
FOTO: EVZPLAY

Președintele Klaus Iohannis a intrat în cel de-al optulea an de mandat, ocazie consemnată de Ionuț Cristache în Podcastul EVZ Play, alături de invitatul său Doru Bucșu, redactorul publicației Cațavencii. Cum timpul limitat al emisiei nu a permis analizarea pe îndelete a întregii activități a președintelui, cei doi s-au rezumat doar la evocarea momentelor principale din viața de președinte a profesorului de fizică, aterizat la Cotroceni din postura de edil al Sibiului.

Așadar, au fost tratate chestiuni de actualitate precum aderarea României în Spațiul Schengen, interesul personal al liderului de la Cotroceni și nu în ultimul rând programele pe care acesta le-a anunțat de când ocupă fotoliul de la Cotroceni, ”România lucrului bine făcut” sau ”România Educată”, peste care s-a cam pus praful.

Modul în care Iohannis a tratat chestiunea aderării României în spațiul Schengen a fost plasat de cei doi interlocutori ai Podcastului la capitolul gafe, deoarece, președintele nu a fost constant în declarații.

Planurile personale ale lui Iohannis

În cursul zilei de ieri, ne spune Bucșu, poziția adoptată de liderul de la Cotroceni și-a mai pierdut din intensitate, Primul om în Stat a declarat că ar fi bine ”să mai așteptăm o lună sau două pentru a intra în Schengen”, în condițiile în care, contextul actual este poate unul dintre cele mai favorabile în care țara noastră poate intra cu drepturi depline în familia europeană.

Sub adăpostul afirmațiilor făcute de Iohannis, s-ar afla interesul personal al președintelui, altfel spus, completează Bucșu, calculele pe care și le-a făcut pot fi rezumate astfel „ probabil și-a făcut socoteala că ar fi bine pe sfârșit de mandat să spună v-am băgat în Schengen, el nu vrea să riște pt el.

Dacă spui stai puțin că mai așteptăm, cred că este o decuplare totală de la îndatoririle politice morale. Neintrarea în Schengen nu-l afectează în următorii 20 de ani, va fi un înalt funcționar, dar este afectată economia României.

Dacă nu intrăm acum e greu de crezut ca o mai avem când, în 2024 începe o nebunie electorală si n-o să stea nimeni să bage România și Bulgaria în Schengen. Vine 2025 va trebui să se vadă despre pacea din Ucraina sunt multe variabile, ăsta e cel mai bun moment, și tu spui să stăm putin sa luăm o pauză, nu merge, e ireal”.

Moștenirea de la Cotroceni

Argumentele care pot fi aduse în apărarea lui Iohannis, sunt enunțate de Doru Bucșu astfel, ”Această socoteală personală este un element care străbate în mod evident politica românească, de cand a venit Basescu pentru că interesul personal este deasupra celui national”.

Odată clarificate acest aspecte, Cristache și invitatul său și-au îndreptat atenția asupra programului ”România lucrului bine făcut” sau ”România Educată”,  despre care nu se pot afirma lucruri pozitive „ A fost o metamorfoză, este o paranteză mai mare în care este ”lucrul bine făcut” care include România Educată, care ar putea fi cuprins într-un singur cuvânt, nimic, nicăieri, neant aceste sunt cele mai bune cuvinte.

România pe harta geostrategică n-a făcut niciun pas pozitiv in fata, ne-am păstrat decalajul cu greu fața de Bulgaria însă ne-am mărit decalajul față de marile puteri. Și Ungaria cu politică descreierată a lui Orban. Cu toate astea in Ungaria lucrurile merg economic, economia de piață funcționează în Polonia Cehia Ungaria, Bulgaria, a declarat Bucșu.