Esential

EXCLUSIV! Mirel Palada, despre poporul român: „Nu suntem mai pesimiști, suntem mai cinici”

Mirel Palada și Dan Andronic, Sursa foto Podcast EVZ Play
Mirel Palada și Dan Andronic, Sursa foto: Podcast EVZ Play

Sociologul, Mirel Palada, a fost prezent în cadrul Podcastului EVZ Play moderat de Robert Turcescu. Alături de aceștia, la discuție, a mai fost prezent și jurnalistul Dan Andronic. Cei trei au dezbătut mai multe subiecte, printre care tehnicilor de manipulare din România, dar au atins și poporul român și evoluția acestuia.

Mirel Palada a spus că acum românii nu sunt neapărat mai ușor de manipulat, doar că tind mai mult să mitizeze trecutul.

„Eu cred că mai degrabă noi tindem să mitizăm gloriosul trecut. Și să zicem pe vremuri că oamenii erau mai normali la cap și-acum uite ce ușor sunt de manipulat. Îți mai aduci aminte de glorioșii ani 90 și cât de ușor se manipulau oamenii atunci? Singurul lucru care într-adevăr s-a schimbat reprezintă mijloacele mass-media, canalele de comunicare, canalele de manipulare pentru că aceste o competiție mult mai puternică. Noi aici în emisiunea asta facem parte din această revoluție tehnologică. Ce făceam acum ar fi trebuit să o facem la televizor până acum 10-15 ani de zile pentru că nu dețineam resursele suficiente pentru a face  așa ceva pe persoană fizică. Acum poți să o faci pe persoană fizică pe internet pentru că ai un nou canal de comunicare. Pentru că este o competiție mult mai puternică, vine social media din spate puternic, televizorul încă n-a murit. Pe de altă parte consumul total de televizor nu a scăzut semnificativ într-o anumită măsură, dar nu atât de mult. În 2005-2010 noi aveam niște structuri de rating bine definite, mari la toate televiziunile și ne uităm la ratingurile din alte state. Era o împărțire, o autonomizare a consumului”, a declarat acesta.

Cum mai este poporul român?

Întrebat de jurnalistul Dan Andronic despre poporul român dacă este unul pesimist, sociologul a spus că acum este mult cinic.

„Nu neapărat. Sunt unele popoare mult mai pesimiste. Suntem mai pesimiști decât acum 10-20 de ani, a fost o evoluție, dar nu suntem mai pesimiști, suntem mai cinici. Pentru că întotdeauna am fost cinici pentru că este un scut atitudinal la adresa neputinței. Noi fiind un popor sub alte popoare mai mari, colonia unui imperiu, noi mereu a trebuit să ne justificăm neputința. Lașitatea este o chestie asumată, când nu faci, da poți să faci. Am dezvoltat această strategie mentală atitudinală valorică în care să zicem mai mult nu s-a putut. Ca să ne împodobim cu aur neputința și asta s-a transformat în cinism. Asta este specifică  întregii zone, toți Balcanii. Asta e ca un soi de pauză a noastră ca să nu ne fie nouă scârba  de noi, este o rezolvare a disonanței cognitive cinismul care nu au francezii sau englezii”, a transmis acesta.