Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Ion Cristoiu la HAI România: „Nu cred că această coaliție va rezista”
Esential

Exclusiv! Ion Cristoiu la HAI România: „Nu cred că această coaliție va rezista”

podcast Ion Cristoiu HAI România 01 august (1)
Sursă foto: HAI România

Podcastul din data de 1 august 2023 a fost realizat de către Ion Cristoiu, care a abordat subiectul coaliției PSD-PNL, și modul în care această coaliție poate da greș în orice moment în ceea ce privește interesele populației. Cristoiu a explicat ca ne aflăm într-o perioadă asemănătoare cu acțiunea din serialul „Game of Thrones”, în care oficialii au în vedere lupta pentru putere și capital politic, în detrimentul stării de bine a națiunii. 

Referitor la această coaliție de guvernare, Cristoiu a explicat că nu este de fapt o coaliție în adevăratul sens al cuvântului, ci Guvernul PSD-PNL reprezintă doar o locație în care cele două partide își pot etala puterea și pot lupta pe obține capital politic pentru următoarele alegeri, care vor avea loc anul viitor. 

Întregul podcast poate fi urmărit aici. 

Coaliția reprezintă o premieră pentru politica post-decembristă 

Potrivit lui Ion Cristoiu, încă de la începutul guvernului Ciolacu, era foarte ușor de observat faptul că aceasta este pur și simplu un efect al procesului de rotativă, și că ar urma să aducă extrem de multe probleme pentru politica din România, deoarece ambele partide care formează coaliția: Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat – sunt partide cu o putere egală. 

„Încă de la formarea guvernului Ciolacu, pe care eu l-am considerat un guvern care rezultat al rotației, al unui protocol, deci un guvern PSD-PNL, și potrivit protocolului din noiembrie 2021, Ciolacu este premier, dar nu putem vorbi de un guvern PSD așa cum îl prezintă conducerea PSD și cum joaca la off-side conducerea PNL. Atunci am sesizat, de la început, că acesta va fi unul dintre cele mai nenorocite guverne din istoria post-decembristă, deoarece amândouă partide sunt aproape egale, și ele guvernează în perspectiva șocului electoral de la anul”, a declarat Cristoiu. 

De asemenea, acesta a mai specificat faptul că, în cazul în care guvernul Ciolacu rezistă până la alegerile de anul viitor, deși a spus că „nu cred că această coaliție va rezista”, cele două partide ar începe să disocieze unul de altul, în special PNL, care ar încerca în încă din lunile următoare să treacă în opoziție, astfel încât să câștige capital politic. 

Guvernul nu rezolvă probleme, le creează  

Cristoiu a mai continuat această idee, opinând că guvernul format din reprezentanții celor două partide „este cel mai nenorocit guvern deoarece în acest guvern două partide nu și-au unit forțele pentru a rezolva probleme României, destul de grave, ci pentru că fiecare din ele vrea să folosească apartenența la guvernare pentru a câștiga capital politic”. 

În plus, acesta a mai continuat spunând că România se află în acest moment într-o situația unică pentru perioada post-decembristă. „Noi avem o situație unică în post-decembrism, când 2 partide foarte puternice, teoretic egale, participă la guvernare într-o coaliție de guvernare, fiecare dintre ele urmărindu-și interesele electorale, și folosind puterea nu pentru a administra împreuna țara, ci pentru a se confrunta electoral”.