Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Ion Cristoiu: „Este important pentru noi că a învins Erdogan. Avem nevoie de stabilitate în regiune”
Esential

Exclusiv! Ion Cristoiu: „Este important pentru noi că a învins Erdogan. Avem nevoie de stabilitate în regiune”

Ion Cristoiu
Sursa foto: Captura Podcast Hai Romania

Rezultatul recentelor alegeri prezidențiale din Turcia, câștigate de Recep Erdogan, și importanța lor pentru România s-au numărat printre subiectele analizate pe larg de Ion Cristoiu în cadrul ediției de luni, 29 mai, a podcastului Hai România.

Jurnalistul Ion Cristoiu susține că, din perspectiva României, dar și a altor state din regiune, câștigarea alegerilor prezidențiale de către Recep Erdogan reprezintă un câștig major din punct de vedere al stabilității politice, element important în actualul context geo-politic.

„Noi avem un mare interes să fie Turcia a lui Recep Erdogan, pentru că Turcia lui Erdogan nu este pro-Rusia, ci pro-Turcia. Și noi, amărâții ăștia de aici, avem nevoie de un mare actor regional, pentru că Erdogan nu este subordonat lui Vladimir Putin, ci face o politică pe cont propriu. Este foarte important pentru România că a învins Erdogan pentru că, în momentul în care învingea Kemal Kilicdaroglu, Turcia trecea printr-o perioadă de tulburări, de cel puțin 2-3 ani. Ori, noi, ca țară mică, avem interesul să nu fie un singur actor, pentru că Turcia lui Erdogan nu este subordonată Rusiei lui Putin, dar nici Americii lui Biden. Ea își are propria ei politică și de aceea este simpatizat Erdogan – ideea de Turcie mare este a lui. Iar dacă vă uitați la centura aceea de țări turcofone – Azerbaidjan, Turkmenistan etc. – și acolo există un interes. Pentru echilibru, este important să fie Turcia, pentru că dacă țara intra acum într-o degringoladă rămânea doar Rusia. Cum să fie Turcia lui Suleiman Magnificul subordonată Rusiei lui Ivan cel Groaznic?!”, a subliniat invitatul lui Ionuț Cristache.

Erdogan a reînviat neo-otomanismul

Ion Cristoiu susține că Recep Erdogan s-a  bucurat de o largă susținere în rândul electoratului: „În Turcia, cel mai bun semnal l-au dat cei din zonele afectate de cutremur, pentru că ei au intuit că în perioada asta este nevoie de un conducător puternic. Dacă vrei să te opui lui Erdogan trebuia să fii Ataturk, adică să fii șeful unui partid egal cu formațiunea lui Erdogan și un democrat dictator, așa cum a fost Ataturk. Turcii nu au văzut în Kemal Kilicdaroglu un nou Erdogan și ei au nevoie de sultan. Dar, Erdogan nu este naționalist, el a reînviat neo-otomanismul. Când a venit Mustafa Kemal Ataturk a interzis să se discute despre Imperiul Otoman. Erdogan în schimb le-a zis: «Suntem urmașii lui Mehmet Cuceritorul și Suleiman Magnificul.» Chiar și restituirea și transformarea Sfintei Sofia într-o moschee nu a făcut parte din curentul religios, ci din reîntoarcerea la Mehmet Cuceritorul.”

„Americanii au nevoie de «Să trăiți!», de un Ciucă”

Potrivit acestuia, Turcia are o poziție geografică deosebită și geopolitică complicată, iar așa-zisul conflict cu Statele Unite „nu vine din faptul că Turcia este cu cineva, ci din faptul că americanii au nevoie de «Să trăiți!», au nevoie de un Ciucă”, a precizat Ion Cristoiu în cadrul ediției de luni, 29 mai, a podcastului Hai România, care poate fi vizionată aici.

Jurnalistul a mai avut o observație de nuanță în acest context: „Klaus Iohannis a așteptat să-l felicite președintele Joe Biden pe Recept Erdogan pentru rezultatul alegerilor. Marcel Ciolacu a fost primul care l-a felicitat pe președintele Turciei. Nu o să mai fie Ciolacu premier și nici nu avea de gând să-l pună Iohannis.”