Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Donald Trump, în avantaj! Expertul Ștefan Popescu: „Ne uităm la un reality show care îl favorizează”
Esential

Exclusiv. Donald Trump, în avantaj! Expertul Ștefan Popescu: „Ne uităm la un reality show care îl favorizează”

Profesorul Ștefan Popescu în podcastul Hai România de miercuri, 5 aprilie, privind acuzarea lui Trump
sursa foto: captură video

Podcastul Hai România de miercuri, 5 aprilie, a venit cu o serie de informații importante privind acuzațiile care i se aduc fostului președinte american Donald Trump. Expertul român în relații internaționale, profesorul Ștefan Popescu, a explicat cum acest scandal l-a relansat pe liderul republican în cursa pentru Casa Albă și i-a oferit un context favorabil pentru publicitate gratuită.

Acesta a explicat care sunt adevăratele mize ale anchetării lui Donald Trump și ce efecte ar putea avea lupta electorală din America asupra stabilității globale.

„Timpul nu este pierdut să apară pe Netflix. Mobilizarea impresionantă a mai fost în 1969 când Neil Armstrong a pășit pe Lună. Un asemenea reality show care efectiv îl favorizează pe Trump. I-a adus aminte de cartea lui, bestsellerul publicat în 1987, Arta Negocierii, care spune că nu există publicitate proastă, ci o publicitate vătămătoare care se dovedește utilă pentru personaj și afacerile sale”, a transmis Ștefan Popescu în podcastul de miercuri.

Donald Trump, relansat în cursa electorală

Expertul în relații internaționale a atras atenția că acest proces care i-a fost intentat, unul cu o miză mică, l-a relansat pe Donald Trump în cursa electorală pentru alegerile din 2024, în condițiile în care tot Partidul Republican s-a poziționat în spatele său și există multe voci că acesta a avut o natură politică, fiind intentat de nume importante din Partidul Democrat.

„Practic campania lui Trump se cam răsuflase, era contestat, mai ales că nici nu a venit valul roșu, iar lansarea candidaturii sale a fost destul de modestă, nu a impresionat pe nimeni, departe pe emulația pe care o stârnise în campania din 2016. Și dintr-o dată îl vedem pe Donald Trump total relansat, cu principalul lui contestatar în sânul Partidului Republican, carismaticul guvernator al Floridei prăbușindu-se. Dar nu s-a prăbușit. Finanțările sunt foarte importante, finanțările s-au prăbușit pentru guvernatorul Floridei. Prin această campanie extraordinară Trump a mobilizat foarte multe resurse. Nu mai contează atât de mult miliardarii, contează micii donatori.

Am văzut în presa internațională că din staff-ul lui se exprimau regrete că nu i s-au făcut fotografiile când a fost arestat formal când a ajuns la tribunal pentru că erau gata să facă tricouri și să le vândă americanilor. Ar fi fost un instrument extraordinar de bun, inclusiv în campanie. Avea și un iz de XXX acest reality show. Înșiși evangheliștii americani, oameni care țin foarte mult la bunele moravuri, și mă gândesc la fostul său candidat Mike Pence, pe platoul CNN i-a luat apărarea și i-a spus că este un proces politic”, a completat expertul în relații internaționale.

„Este șansa Partidului Republican de a ajunge la Casa Albă”

De asemenea, Ștefan Popescu spune că în urma acestui proces Donald Trump și partidul din care face parte are șanse să ajungă din nou la Casa Albă anul viitor, iar contextul politic i-a servit acest proces pe un platou de argint.

„Posibilii contracandidați republicani se alătură, se pun în spatele lui Donald Trump, ca de altfel întreg Partidul Republican. Este singurul care avea o bază electorală stabilă în cadrul Partidului Republican, 30-35% dintre votanții republicani sunt trumpiști. Este la o distanță abisală de restul contracandidaților”, a explicat Popescu.

Mai mult, deoarece acesta nu a fost acuzat de o instanță federală ci totul a venit de la procurorul democrat din Manhattan, îl va ajuta de fapt pe fostul președinte american, ma ales că nici femeia care ar fi primit banii nu este una credibilă.

„Este șansa Partidului Republican de a ajunge la Casa Albă. Și contextul politic i s-a servit de un platou de argint. Nu a fost acuzat de o instanță federală. Dacă ar fi fost acuzat de o instanță federală, americanii sunt patrioți, ar fi fost Trump împotriva statului american. Așa avem împotriva unui ales local, care este desemnat prin alegeri procurorul din Manhattan care are și o sorginte de stânga, democrată. Practic îi oferi argumentul că democrații sunt în spate, este o afacere instrumentată. Cel mai probabil au contat simpatiile procurorului respectiv și dorința de afirmare”, a continuat acesta.

Mai mult, Stormy Daniels, actrița de filme pentru adulți, nu va fi văzută ca un personaj credibil

„După cum nici femeia, starleta, care are și un nume de scenă, Stormy, mica furtună, nici ea nu este un personaj credibil. Nu mai vorbim de încă un argument pe care posibil că Trump îl va folosi. Pe o afacere de moravuri ușoare, dar el nu este incriminat pentru afacere ci pe deturnarea fondurilor campaniei, dar învelișul este de moravuri ușoare, Bill Clinton a avut o procedură de impeachment, care a fost abordată, a căzut în Senat, dar afacerea este deja destul de asemănătoare, intimidări”, a continuat acesta.

Donald Trump va scăpa cu cel mult o amendă

De asemenea, Ștefan Popescu sune că prima înfățișare va avea loc de abia în decembrie, iar procesul se va pierde pe drum până anul viitor. Mai mult, Donald Trump va primi cel mult o amendă.

„De abia în decembrie va fi prima înfățișare, poate în ianuarie va începe procesul până probabil se va pierde pe drum. Nu cred că riscă închisoarea, fiind și la prima abatere, poate o simplă amendă, cel mai probabil. Totuși contează și statutul de fost președinte”, a mai spus Ștefan Popescu.

Publicitate gratuită pentru Donald Trump

Cu toate că procurorul care l-a anchetat a dorit să se afirme, contând și simpatiile sale politice, datorită acestui proces penal Donald Trump are cele mai mari șanse să fie din nou candidatul republicanilor la alegerile din 2024.

„Cred că a fost un calcul politic al procurorului, a dorit să se și afirme, au contat foarte mult și simpatiile lui politice. Trump era principalul, chiar dacă campania patina, se profila ca viitorul candidat al republicanilor în 2024 și probabil a dorit să îi dea o lovitură. Este foarte ciudat. Este cea mai minoră afacere unde el ar fi putut fi judecat. Nu se deschide un dosar pe tema telefonului dat secretarului de stat din Georgia, unde îi spune să îi găsească 11 mii de voturi, nu este incriminat în asaltul Capitoliului, deci într-o afacere cu totul minoră. Și cred că a fost un calcul greșit.

Lui Trump i-a oferit pe platou o publicitate gratuită, i-a relansat campania, i-a galvanizat baza electorală a republicanilor. Posibil că a contat și că democrații cred în scenariul repetării campaniei electorale din 2020 și a alegerilor din 2020”, a mai transmis expertul în politică externă.

Ștefan Popescu se așteaptă la o repetare a alegerilor din 2016 în SUA.

„Partidul Democrat are o mare problemă de leadership, nu au pe cine să pună. Kamala Harris nu decolează în sondaje. Nu reușește să convingă din păcate și Biden este singurul care ar putea să candideze, dar sigur, va merge pe 83 de ani. Vom avea o repetare a alegerilor din 2016. De partea republicană Trump crede că îl va învinge pe Biden cu atât mai mult cu cât are acest spirit de revanșă personajul.

Pe cealaltă parte Biden crede că va repeta scenariul din 2020, confortat și de alegerile de la jumătatea mandatului când republicanii au recâștigat majoritatea în Camera Reprezentanților, dar nu au reușit să aibă majoritate în Senat. De unde și silenzio stampa al președintelui SUA, cred că așteaptă să treacă valul. Își dă seama de amploare. Orice comentariu din partea lui nu ar face decât să întărească scenariul că este mâna administrației democrate, a Partidului Democrat”, a conchis Ștefan Popescu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.