Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Cristian Terheș în podcastul EVZ: „Politicile ecologice duc la faliment pentru tot ce înseamnă sector economic în Europa”
Esential

EXCLUSIV! Cristian Terheș în podcastul EVZ: „Politicile ecologice duc la faliment pentru tot ce înseamnă sector economic în Europa”

EXCLUSIV! Cristian Terheș în podcastul EVZ: „Politicile ecologice duc la faliment pentru tot ce înseamnă sector economic în Europa”
sursa foto EVZ Play

Cristian Terheș și Varujan Vosganian au fost prezenți în cadrul podcastului EVZ Play, unde au dezbătut alături de Robert Turcescu subiecte legate de criza din Europa, eșecul aderării României la Spațiul Schengen, dar și despre PPE și Parlamentul European.

Cristian Terheș consideră că Europa merge spre o pantă descendentă, în special în subiecte legate de resurse sau influență. Acesta susține, într-adevăr, că Vladimir Putin are o vină pentru cirza energetică, dar nu este pionul principal care a dus la criza economică pe care o traversăm în aceste momente.

Cristian Terheș: ,,Europa ajunge să fie miloagă nu numai în chestiuni de resurse, ci și în chestiuni de influență și de tot. De la o piață unică, totuși 450 de milioane de oameni nu e o nimica toata. Din punct de vedere al populației, UE e peste SUA. Dacă SUA au puterea economică pe care o au, te-ai aștepta ca și UE să aibă cel puțin pe acolo. Aceste politicii publice implementate de la Bruxelles, mai ales cele care privesc salvarea planetei și toate aceste chestiuni ecologice duc la faliment pentru tot ce înseamnă sector economic în Europa. Dincolo de asta, uitați-vă la criza energetică prin care trecem, toți arată cu degetul spre Putin. Într-adevăr, Putin are partea lui de vină pentru ceea ce face în Ucraina dar nu e principala cauză pentru care am ajuns în această situație. Criza energetică nu a început odată cu războiul din Ucraina ci a început de anul trecut”.

Varujan Vosganian întărește ideile lui Cristian Terheș, care susține că temele relevante sunt de fapt cele impuse, nicidecum cele importante cu adevărat pentru statele europene.

Varujan Vosganian: ,,Noi discutăm adesea pe teme impuse, acum avem tema războiului, când a apărut tema războiului a dispărut tema teroriștilor. Altă dată aveam tema teroriștilor care era foarte frecventată, inclusiv variante cu Black Lives Matter și cu terorismul islamic. Faptul că există întotdeauna teme care acoperă lucrurile îmi dă sentimentul că există un păianjen negru deasupra web-ului (se referă la internet) care dictează, exact ca în Ivan Turbincă, când Dumnezeu îi spunea „Acum trebuie să moară crengi tinere, apoi trebuie să moară crengile uscate”, așa și cu păianjenul ăsta care spune „Astăzi tema este asta, mâine va fi cealaltă”. Noi discutăm acum despre temele astea impuse, dar rămân multe teme care sunt în suspensie.”

România se conformează regulilor de la Bruxelles

Conform spuselor lui Cristian Terheș, funcționarii europeni nu tratează pe larg temele care interesează statele memebre.

Cristian Terheș: În contextul acesta pe mine mă șochează  este că dintre toți acești birocrați, funcționari europeni nu vine niciunul să vorbească și să aibă o discuție pragmatică pe această temă exact cum avem noi. Ei vin acum și spun că motivul pentru care suntem în criza care suntem este că nu avem destulă Europă, prin urmare avem nevoie de mai multă Europă. Ăștia profită de orice criză, declanșată în mare parte de ei, ca să achiziționeze cât mai multă putere și decizii de la statele membre. Încet dar sigur ne îndreptăm spre o federalizare a UE, acțiune care nu a fost votată și nu e dorită de oameni.  Aici este dilema și lupta care se duce acum la nivelul UE. Din păcate, România ca stat este absentă din discuția asta. Ai noștri se conformează, doar execută ordinele care vin de la Bruxelles fără să gândească.

Eșecul aderării la Schengen

Tratând problema aderării la Spațiul Schengen, care a reprezentat un eșec imens pentru România, Vosganian susține că România a avut permanent poziția de supusă în fața altor state, fără să ridice pretenții pentru aliați.

Varujan Vosganian: ,,Întotdeauna noi am fost într-un fel de supunere necondiționată, fără să cerem garanții în schimb. Când am vrut să dovedim că deși nu am fost educați să fim liberi, suntem liberi, a apărut monitorizarea Consiliului Europei, apoi a UE, NATO, FMI. Noi suntem într-o permanentă stare de supunere necondiționată. Îmi amintesc de o conversație pe care a avut-o Iohannis cu Trump la Washington. Trump spunea că trebuie să cumpărăm arme, să dăm trupe, iar la un moment dat a întrebat și Iohannis cum rămâne cu vizele, iar Trump  a spus că mai vedem. Iohannis nu a protestat deloc în legătură cu asta. România  nu cere garanții pentru absolut nimic și exemplu cel mai elocvent poate fi ceea ce s-a întâmplat cu Suedia care ne-a ars la foc mic.”

Cristian Terheș a vorbit despre situația de opoziție dintre România și PPE, care ar fi putut fi un element important în refuzul Austriei pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Mai mult decât atât, el consideră că europarlamentarul Rareș Bogdan nu poartă vina acestui vot negativ.

Cristian Terheș: ,,Revenind la PPE și Schengen. Cel mai mare oponent al României este grupul PPE. România îndeplinește toate condițiile de a intra în Schengen de 11 ani. Pe perioada acestor 11 ani România a fost condusă de președinți și premieri care sunt afiliați PPE și nu s-a reușit intrarea noastră în Schengen, pentru că PPE s-a opus. E important pentru români să înțeleagă această miză și acest joc. Ce a făcut Weber este grețos. Să vină să spună într-o zi că este de partea noastră, apoi să spună că este de partea celor care ne-a călcat în picioare. Nu poți să arunci pe umerii lui Rareș Bogdan ce s-a întâmplat la Viena. De ce nu au mers la Viena președintele sau premierul României?”

În completare, Cristian Terheș consideră că situația votului negativ din partea Austriei simbolizează o slăbiciune înregistrată de PNL.

Cristian Terheș: ,,Nu poți pune pe umerii unui europarlamentar faptul că nu au putut convinge Austria, nici nu avea cum, pentru că nu avea poziție. Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă nu este numai o stângăcie a statului român, dar efectiv o slăbiciune a tot ce înseamnă PNL. În fond și la urma urmei este eșecul PNL aici, avem președinte, premier și ministru de externe de la PNL. Cel care a promovat de 6 luni această nebunie cu Schengen a fost Cătălin Predoiu și am indicii temeinici să spun că totul a fost o acoperire ca să treacă toate mizeriile de legile justiției.