Infofinanciar > Esential > Exclusiv. Cristi Rogozanu, jurnalist despre școala românească: „Este înconjurată de un ocean de probleme sociale”
Esential

Exclusiv. Cristi Rogozanu, jurnalist despre școala românească: „Este înconjurată de un ocean de probleme sociale”

Costi Rogozanu, jurnalist și profesor de limba română Sursa foto Captura de ecran Podcast Hai România
Sursa foto Captura de ecran Podcast Hai România

Cristi Rogozanu, jurnalist și profesor de limba română, a fost invitatul de astăzi al podcastului Ionuț Cristache de pe canalul de YouTube, Hai Romania. Cei doi au discutat despre actuala situație a sistemul românesc de învățământ, dar și acre sunt problemele reale ce țin de școala românească.

Cristi Rogozanu a spus că sistemul românesc de învățământ este unul extrem de eficient întrucât acesta oferă lumii medici și IT-iști extrem de buni. Aceștia aleg să plece deoarece statul român nu le oferă un loc în România.

Întregul podcast poate fi vizionat aici.

Profesioniști, dar pentru alții

„Problema și cu aceștia pe care școala românească îi produce, adică job-urile forte bine plătite este că nu își găsesc mai departe slujbe aici. Sunt tot felul de prostii din acestea cu prejudecăți: că nu produce școala românească, că nu produce niște cetățeni perfect adaptați pieței. Nu e adevărat. Mi se pare că școala românească e cumva peste media societății românești ca productivitate”, a declarant acesta.

Acesta a spus că școala românească este „înconjurată de un ocean de probleme sociale pe care trebuie să le rezolvi la pachet”, deoarece nu se poate vorbi despre „România Educată”, dacă nu ai pe cine să educi, deoarece procentul copiilor care renunță la școală este din ce în ce mai mare.

„Când tu vezi că e abandonul 25% sub 14 ani, 25% unde se duc. Păi se duc la muncă, e o muncă la negru ca pe vremea lui Dickens cu copii de 12-13 ani. Toată băgată sub preș, se vorbește foarte puțin despre asta. Lucrurile astea trebuie rezolvate trans-disciplinar, adică trebuie să vii cu un pachet puternic  care să țină de educație, dar să fie social, adică să ajuți copilul să reziste în școală pentru că altfel îl trimite părintele la produs bani. Avem și această situație, mi se pare  că lumea uită de această Românie, în care toată lumea, toți membri aleargă ca furnicile  toată ziua, nu mai e loc de școală. Cum îi explic unui băiat de 13 ani care  vrea să aibă banii lui de buzunar. Care se duce și muncește să vină la școală?”, a spus acesta în timpul podcastului.

Iohannis vrea o „România Educată”, dar nu și politicieni educați

Despre programul „România Educată”, program pe care Klaus Iohannis l-a avut în atenția tuturor în timpul celei de-a doua campanii electorală nu s-a ales mai nimic deoarece aproape niciun obiectiv nu a fost îndeplinit. Despre acesta, Costi Rogozanu a spus că este un proiect prost, deoarece la conducerea României este o gândire lobistă.

„Ei nu gândesc decât în termeni de vouchere, cărui prieten să îmi mai dăm un card să mai facă un business. E o gândire lobistă, de asta și România Educată e un proiect prost. Nu gândesc decât business. România Educată e plină de tot felul de piste de lansare pentru școli private, atât.  Restul e bla bla”, a transmis jurnalistul.

De asemenea, acesta nu a putut ocoli cuplul prezidențial care au reușit să facă ceva în sfârșit, doar că au ales momentul nepotrivit.

„Imaginile alea au fost antologice. Cum ascultau SPP-iștii o lume minunată. A fost o zi antologică. În timp ce colegii tăi protestează. De ce nu au făcut asta înainte. Oamenii ăștia vin din mediul de școală. Au făcut foarte puțin acțiuni ce țin de școală și ce-au făcut tocmai în timpul grevei. Asta nu arată nicio strategie. Nu se poate așa ceva. Am văzut reacția în diverse cancelarii pe unde am mers. Puteau să stea liniștiți”, a spus acesta în timpul podcastului.