Infofinanciar > Esential > EXCLUSIV! Ciolacu, despre salariile românilor: „10% este un minimul de la care plecăm cu creșterea”
Esential

EXCLUSIV! Ciolacu, despre salariile românilor: „10% este un minimul de la care plecăm cu creșterea”

EXCLUSIV! Ciolacu, despre salariile românilor: „10% este un minimul de la care plecăm cu creșterea”
sursă foto: EVZ Capital

Prezent în cadrul podcastului EVZ Capital, România lui Cristache, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus că 1 ianuarie 2023 va veni cu o creștere a salariului minim brut de până la 3.000 de lei, după ce subiectul a fost dezbătut intens în coaliția de guvernare în ultima lună.

În momentul de față, aproximativ 1,3 milioane de angajați sunt plătiți cu salariul minim brut, care acum este de 2.550 de lei. Întrebat de Ionuț Cristache, în cadrul podcastului EVZ Capital, România lui Cristache, dacă sunt premise ca acesta să crească, Marcel Ciolacu a declarat că sunt mai multe variante pe masă: „Trebuie să avem ultima rectificare bugetară ca să putem lua deciziile, de obicei se face la sfârșitul lui noiembrie, atunci ai toate cifrele și poți să iei deciziile cele mai bune și argumentate. Și eu și Ciucă am anunțat clar că și pensiile și salariul minim se vor mări din ianuarie”.

Referitor la sursele de finanțare pentru creșterea salariului minim, Ciolacu a spus că sunt mai multe variante, iar una dintre ele o reprezintă susținerea acestuia atât de la bugetul de stat, cât și din partea angajatorului: „Anul acesta e prima dată în România când întoarcerea în economie a fost mai mare către companii, decât către social. De aceea am avut și această creștere de 6%, eu cred că vom găsi soluțiile cele mai bune fără să intrăm în cifre”.

Incertitudinile lui Ciolacu

Până în momentul de față știm sigur că primele salarii care vor crește vor fi ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor Județene, în urma unui vot care a avut loc în Camera Deputaților la finalul lunii septembrie. Dar când vine vorba de românii simpli, situația nu este încă cea mai clară: „10% este un minim de la care plecăm cu creșterea. Legal trebuie peste 5,2%, rata inflației de anul trecut. Vom lua decizia cea mai sustenabilă. Dar este o abordare să o facem și după anul în curs și când închizi anul fiscal, în februarie să vii cu diferența”.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că la momentul actual nu trebuie să fie luate în calcul doar situația internă, iar în acest sens, politicienii iau în calcul și alte economii globale pentru cum să gestioneze banii românilor: „Acum nu gestionăm numai economia României, trebuie să anticipezi ce se întâmplă și în celelalte economii inclusiv în SUA, care ne influențează, la fel ca și UE. Trebuie să ne pregătim și pentru cele mai rele scenarii. Trebuie să fim responsabili, dar și pe așteptările românilor. Este exclus ca să nu se mărească”