Esential

EXCLUSIV! Ce se întâmplă pe frontul de sud din Ucraina? Colonel SRI: ”Ruptură brutală a dispozitivului militar rus”

zelenski armata time.com
sursă foto time.com

Crimeea este cheia unei victorii ucrainene în sudul țării, este de părere analistul Tudor Păcuraru, fost colonel SRI. Conform explicațiilor sale din timpul podcastului EVZ Play, ucrainenii vor să cucerească teritoriile care pot bloca canalul de apă potabilă către Crimeea.

Analistul Tudor Păcuraru vede în prezent, în Ucraina, o situație care în sudul țării poate fi caracterizată printr-o „postură de așteptare”. În momentul în care rușii încearcă să aprovizioneze liniile de front, fie cu o cisternă de combustibil, fie cu transporturi de arme, rachetele HIMARS lovesc obiectivele militare.

Loviturile strategice ale Ucrainei

„În sudul Ucrainei, cele 25 de batalioane, între 15.000 și 20.000 de oameni, au consumat 2.000 de tone de muniție și 2.000 mc de combustibil. Soldatul, care e baza întregului proces, e pus în următoarea situație: trebuie să țină poziția, nu mai are muniție, iar în spate drumul se închide încet. Latitudinea de acțiune a soldatului încet, încet, se reduce la o singură opțiune: să fugă”, explică fostul colonel SRI strategia ucrainenilor, învățată de la americani. (puteți citi articolul în care analistul explică cele două strategii militare abordate pe frontul din Ucraina, cea a ucrainenilor și cea a rușilor, AICI)

Cu liniile de aprovizionare blocate și atacați de grupări de soldați constant, rușii sunt puși sub presiune, iar militarii, rămași fără muniție sau mijloace de transport, vor ajunge să părăsească linia pentru a încerca să supraviețuiască.

Obiectivul militar este Crimeea, nu sudul Ucrainei

„Acum se urmărește cucerirea Crimeei, nu sudul Ucrainei. Dacă mișcarea reușește, și la cum văd lucrurile eu o văd reușind, vom asista la o ruptură brutală a dispozitivului militar rus din sudul Ucrainei, la începutul unei fugi în masă peste podurile rămase. Ucrainenii vor pune mâna pe suficient teritoriu după pentru a controla canalul de apă potabilă Nord Crimeea. Asta este miza, alimentarea cu apă a Crimeei, care se face printr-un canal lung de 100 km. Primul lucru când le-a fost confiscată Crimeea în 2014, ucrainenii au blocat acea sursă de apă. Din 130.000 de hectare de culturi în Crimeea s-a ajuns la 14.000 de hectare, o scădere de 90%. În Crimeea, programul de apă potabilă la robinet era între 3 și 5 ore, rușii nu puteau menține Crimeea dacă nu aveau o sursă de apă”, explică Tudor Păcuraru contextul atacurilor ucrainene.

După cum presa occidentală dar și românească a relatat în ultimele săptămâni, nu au fost puține evenimentele care i-au adus într-un dezavantaj pe ruși pe anumite fronturi, mai ales în contextul transporturilor de arme sau depozitelor care au fost distruse de ucraineni.

Situația nu arată bine pentru ruși pe frontul din sud

Fostul colonel SRI, specializat în analiza-tehnică a informațiilor clasificate, a transmis că trupele ruse au nevoie de minim 2.000 de tone de obuze pe săptămână pentru a-și menține pozițiile actuale. Ei bine, în frontul de sud, dispun de un personal militar de 15-20.000 de oameni, care în mare parte sunt recruți din cele două provincii separatiste.

„Dacă vă uitați peste ce spun ucrainenii, ei spun că au mobilizat oamenii, selectat și după instruit. Studii psihologice serioase arată că din 10 oameni 9 nu sunt capabili să omoare. Aceștia sunt oameni studiați psihologic, trecuți prin teste psihologice, pentru a se vedea dacă pot îndeplini fișa postului. Din 15-20.000, de fapt 1.500 – 2.000 contează. Ca să îi țină pe poziții, rușii au băgat întăriri trupe cu aerodesant. Ei nu au dotarea necesară pentru un conflict de lungă durată, cum e cel din sudul Ucrainei. O să vedeți ce va ieși atunci când se vor apuca să fugă spre poduri. Eveniment care nu va mai putea fi ascuns din fața rușilor. Atunci va fi momentul răfuirii politicii interne”, este de părere analistul.