Esential

EXCLUSIV! Blocul Național Sindical: „Nu doar forța de muncă e în criză, ci întreaga piață”

Minel Ivașcu Sursa foto Infofinanciar
Sursa foto: Infofinanciar

Forumul Top Angajatori este organizat astăzi de către Revista Capital. Sunt atinse mai multe subiecte referitoare la piața forței de muncă din România.

La momentul actual cele mai mari probleme au apărut pe fondul crizei care se regăsește în domeniul muncii. Problema resursei umane rămâne o constantă pentru cei mai mulți dintre angajatorii din România. 

La acest eveniment vor fi prezentate subiecte precum criza forței de muncă din România, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea acesteia.

Prezent în cadrul Forumului Top Angajatori, Minel Ivașcu, vicepreședintele Blocului Național Sindical, a vorbit despre principalele probleme de pe piața muncii pe care compania le are în relația cu autoritățile și cu mediul privat. 

„Vorbim de o piață a muncii, chiar și cea din România, cu 6 milioane de salariați, peste 400.000 de șomeri, angajați și patroni pe cont propriu. Orice mișcare nu are loc de pe o zi pe alta, trendul general este pe termen mai lung. Aș enumera câteva elemente importante. S-a vorbit mai devreme despre evoluția demografică, migrație, sistemul de educație, sistemul de formare profesională a adulților, sistemul de securitate socială, modul de funcționare al instituțiilor cu responsabilități de monitorizare a pieței muncii, rolul pe care partenerii sociale îl au pentru piața muncii. Au fost câteva momente care au impulsionat anumite evoluții”, a spus acesta. 

Întreaga piața este în criză, nu doar forța de muncă

„La acest moment am spune nu doar că forța de muncă e în criză, ci întreaga piață. Suntem într-un context european care înseamnă următorul lucru: avem un salariu mediu net mai mic decât multe din UE la capitolul salariul minim. Avem peste 1.2 milioane de salariați pe minim în România. Există publicate politicile unor state membre care vor să atragă forța de muncă bine calificată, dar și slab calificată din statele estice, pentru a rezolva problema deficitului de forță de muncă de pe piața lor. Vedem și eșecul politicilor noastre pentru a-i stimula pe oameni să se întoarcă în țară, nu renunță la un sistem de securitate socială mult mai bine pus la punct”, a continuat Ivașcu.

De asemnea, de-a lungul timpului compania a organizat mai multe proiecte pentru forța de muncă din România. Acesta a vorbit despre cele mai importante dintre ele. 

„Trebuie să venim cu propuneri de amendare a politicilor publice ce țin de piața muncii, componenta socială, drepturile cetățenilor, susținem interesele și promovăm și susținem un dialog social atât la nivel de Guvern cât și cu reprezentanții angajatorilor și angajaților. Am constat că în lipsa unui dialog social lăsăm loc Guvernului să joace cum vrea el. Noi am discutat de-a lungul timpului ca instrument de protecție socială problema salariului minim în România. Nu am reușit să ne înțelegem, Guvernul a luat decizia să hotărască criteriile salariului minim din România, când de fapt el ar trebui să joace rolul de mediator.

Am implementat un proiect cu finanțare de la Bruxelles implementat cu elevii din anii terminali. Am constatat o lipsă totală de informații ale absolvenților în ceea ce privește drepturile lor, obligațiile pe care le au și cum pot corela ce au învățat în școală”, a transmis Minel Ivașcu, vicepreședintele Biroului Național Sindical în cadrul Forumului Top Angajatori. 

Noul număr al Revistei Capital

Revista Capital va lansa pe data de 23 septembrie noul număr. Acesta poate fi achiziționată de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare ale presei.

În acest supliment se vor găsi cele mai importante 100 de companii din punctul de vedere al brandului de angajator. Domeniile atinse sunt: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industrie alimentară, construcții, IT și telecomunicații, transporturi și logistică, dar și industria farmaceutică și sănătate.