Infofinanciar > Info > Evoluțiile României pentru aderarea la Schengen. Declarațiile lui Cătălin Predoiu
Info

Evoluțiile României pentru aderarea la Schengen. Declarațiile lui Cătălin Predoiu

catalin-predoiu
Sursa foto Arhiva companiei

Subiectul legat de aderarea României la spațiul Schengen a fost unul de actualitate cu preponderență în ultima perioadă. Acest lucru se întâmplă în special după ultimele declarații ale premierului României, Marcel Ciolacu.

Oficialul a spus că va da în judecată Austria pentru refuzul aderării statului român la Schengen.

România va da în judecată Austria?

Totuși, despre această decizie a premierului a vorbit și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Acesta din urmă a spus că este o idee prematură, iar acest subiect trebuie rezolvat de pe cale diplomatică.

„Domnul prim-ministru, cu care am discutat după ce a făcut această declaraţie, ar fi enunţat o posibilitate tehnică. Asta nu înseamnă că România se duce mâine şi bate la uşa CJEU. Este o idee care deocamdată este, după părerea mea, prematură, dar ea a fost enunţată ca posibilitate”, a spus ministrul.

Cu toate acestea, Predoiu a spus că diplomația primează, însă Ciolacu a arătat toate atuurile pe care le are.

„Nu judec eu ce a făcut şi nu a făcut premierul. E premier, are mai multe date, ştie bine ce face, este decizia dânsului. Dar nu exclude continuarea acestor demersuri diplomatice”, a completat acesta.

Trebuie menționat faptul că anunțul premierul României nu a fost extrem de interesant pentru oficialii austrieci. Karoline Edtstadler, ministrul Afacerilor Europene din Austria a spus că veto-ul statului nu este împotriva României, ci este îndreptat împotriva unui sistem nefuncționabil.

„Respectăm poziţia şi înţelegem interesele partenerilor noştri români. În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”, a declarat aceasta.

De asemenea, Gerard Karner, ministrul austriac de Interne, a spus că Viena nu va ceda. Acesta a transmis faptul că nu va fi vorba despre o extindere a spațiului Schengen. Oficialul austriac spuen că sunt necesare mai multe controale.

Vor fi evoluții pentru aderarea la spațiul Schengen

Cătălin Predoiu a spus că în anul curent pot exista câteva evoluții legate de aderarea României.

„Am avut discuţii cu omologul austriac, care evident că exprimă şi poziţiile cancelarului şi sunt sigur că am primit semnale înapoi că am amenajat un cadru de discuţii reluând în zona cooperare aceste negocieri. Există o evoluţie pozitivă în sensul că deja Austria nu mai pune România ca principala cauză pentru poziţia ei, date fiind cifrele de migraţie mai scăzute. Deci calea diplomatică a dat şi un rezultat aici”, a declarat ministrul.

De asemenea, acesta a spus că Austria are o problemă cu cadrul european despre migrație și azil. În acest caz, este vorba despre acordul Dublin. Acesta nu este respectat în totalitate și trebuit reînnoit, conform hotnews.ro.

„Şi se lucrează în acest sens. Există un contact permanent cu Comisia Europeană şi la nivel de minister, dar şi la nivel superior ministerului: Ministerul de Externe, preşedintele ţării, prim-ministru”, a continuat acesta.