Infofinanciar > Info > Statistică Eurostat: România, una dintre cele mai mari creșteri economice din UE
Info

Statistică Eurostat: România, una dintre cele mai mari creșteri economice din UE

PIB Sursa foto justitiecurata.ro
Sursa foto justitiecurata.ro

România se situează din ce în ce mai bine. Țara noastră înregistrează scoruri foarte bune la nivelul statisticilor europene. De asemenea, anul 2023 a fost unul extrem de profitabil. În perioada iulie-septembrie 2023, România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri economice din UE.

Eurostat a publicat datele referitoare la creșterea economică la nivelul UE și a zonei euro. Astfel, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 0,5% la nivelul Uniunii  Europene, dar și în zona euro. Dar, datele despre România sunt surprinzătoare. Țara noastră se evidențiază printre statele membre cu cea mai mare creștere în anul precedent.

România, creștere spectaculoasă

Potrivit Eurostat, în UE și zona euro, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 0,5% în cursul anului 2023. Dar, România s-a remarcat la acest capitol. Fiind una dintre țările cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Datele au fost rezultatul comparării PIB-urilor din trimestrul trei al 2023, cu aceeași perioadă a 2022.

Astfel, statele membre UE au avut diferite evoluții. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate de Malta (2,4%), Polonia (1,5%) și Cipru (1,1%). Pe locul 4 se situează România și Ungaria, care sunt la egalitate cu un procent de 0,9%. În plus, anumite țări au suferit un declin considerabil. Cele mai notabile cazuri fiind în Irlanda (-1,9%), Estonia (-1,3%) și Finlanda (-0,9%).

Stabilitate la nivelul UE

În trimestrul 4 al 2024, s-a înregistrat o stabilitate la nivelul PIB. Care s-a evidențiat atât la nivelul UE, cât și a zonei euro. Această stabilitate fiind precedată de o creștere ușoară de 0,1% în perioada iulie-septembrie 2023. În plus, s-a înregistrat o creștere de 0,2% în UE și de 0,1% în zona euro, comparând trimestrul 4 din 2023 cu aceeași perioadă din 2022. Acest lucru s-a întâmplat după o creștere zero în perioada iulie-septembrie 2023.

Așadar, PIB-ul României a înregistrat o creștere de 0,9% în trimestrul 3 al 2023, în comparație cu trimestrul anterior. Potrivit INS, pe o perioadă de 9 luni, PIB-ul țării noastre a atins nivelul de 2,2%.

PIB-ul României

Conform datelor ajustate sezonier, se estimează că PIB-ul României o creștere de 2,9% față de trimestrul al treilea din 2022. Până la 403 miliarde de lei prețuri curente în trimestrul al treilea din 2023.

Pentru nouă luni, proiecția PIB era de 1.186 miliarde de lei la prețuri curente. 435 miliarde de lei prețuri curente este PIB-ul estimat pentru trimestrul al treilea al anului precedent. Reprezentând o creștere reală de 1,1% față de aceeași perioadă a anului 2022.

PIB-ul estimat pentru perioada ianuarie-septembrie a fost de 1.131 miliarde de lei prețuri curente. Ceea ce reprezintă o creștere reală de 1,4% față de aceeași perioadă din 2022, conform Daily Business.

Scenarii sumbre pentru 2025

Economistul Mircea Coșea a prezentat scenarii sumbre cu privire la România. Acesta a explicat că începând cu 2025, țara noastră se va confrunta cu măsuri de austeritate. Iar evoluția economică va fi influențată negativ. Efect care va persista timp de un deceniu.

„Ceea ce se face în 2024, toate aceste împrumuturi, toată această angajare a României pe o piață pe care nu o poate controla – piața creditului internațional poate să aducă în viitoarea perioadă, pe care eu o estimez de aproximativ un deceniu, la un program de austeritate care va începe brusc în 2025 şi se va atenua cu fiecare an care trece” a spus Mircea Coșea .