Infofinanciar > Esential > Vor să ne limiteze libertatea de mișcare? UE cere reducerea rapidă a combustibililor fosili
Esential

Vor să ne limiteze libertatea de mișcare? UE cere reducerea rapidă a combustibililor fosili

Progrese semnificative în reducerea emisiilor.
sursa foto arhiva companiei

UE va dezvălui planurile de reducere a emisiilor climatice cu 90% până în 2040, chiar dacă protestele continuă împotriva reglementărilor guvernamentale

În ciuda reacțiilor tot mai violente împotriva reglementărilor privind clima, Uniunea Europeană va cere marți o reducere de 90% a emisiilor până în 2040, un obiectiv care poate fi atins doar cu o reducere drastică a combustibililor fosili, precum și cu o revizuire a modului în care oamenii se deplasează și își procură hrana.

Calendarul agresiv arată că o mare parte a Europei rămâne angajată în adoptarea unor reglementări ambițioase în materie de climă, chiar dacă alte economii majore, inclusiv Statele Unite, nu au luat încă măsuri obligatorii. În cazul în care națiunile europene vor accepta obiectivul din 2040, UE ar fi pe drumul cel bun pentru a atinge un obiectiv mult mai mare, în 2050, de neutralitate „netă zero” în materie de carbon.

Oportunități pentru UE

UE a prezentat de mult timp această tranziție ca pe o oportunitate, nu ca pe un sacrificiu, dar nu este clar dacă poate să o realizeze.

Fermierii, care se confruntă cu norme de mediu mai stricte și cu alte provocări, au organizat recent proteste în cel puțin o jumătate de duzină de țări din UE. Partidele de dreapta sceptice față de unele reglementări privind clima sunt pregătite să obțină o victorie importantă în alegerile parlamentare europene de la sfârșitul acestui an. „Lovitura de grație” este în creștere, din Franța până în Irlanda.
„Suntem pontificați de sus în jos”, a declarat Tommy Lane, un crescător de bovine din Irlanda, unde noile norme menite să reducă poluarea cu azot organic îi forțează pe fermieri să ia în considerare sacrificarea turmelor.

Obiectivul pentru 2040 este doar o recomandare a Comisiei Europene, ramura executivă a UE, și trebuie să fie aprobat de națiunile membre, o incertitudine, având în vedere climatul politic. Țările au dreptul de a-și exprima îngrijorarea sau de a stabili o țintă mai mică, iar dezbaterea va începe luna viitoare.

Tranziție globală

De la dezvăluirea Dealului său verde în 2019, Europa s-a poziționat în fruntea tranziției globale, dezvăluind o avalanșă de politici, obiective și reguli prietenoase cu clima. În prezent, UE reprezintă doar șapte la sută din emisiile globale, față de 13 la sută în urmă cu două decenii. De asemenea, blocul comunitar și-a dezvoltat rapid capacitatea eoliană și solară pentru a compensa reducerea importurilor de gaze rusești.
Dar nici măcar aceste măsuri nu au pus UE pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele – inclusiv primul reper major, pentru 2030, de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de nivelurile din 1990. Consiliul consultativ al UE privind clima a declarat luna trecută că reducerile ar trebui „să crească considerabil” și a remarcat necesitatea unor progrese mult mai mari în domenii precum agricultura și eficiența clădirilor, unde schimbările ar fi probabil nepopulare din punct de vedere politic. De exemplu, oamenii ar trebui să își renoveze masiv casele pentru a le aduce la standarde.

Abordarea europeană în materie de reglementare diferă substanțial de cea din Statele Unite, unde Congresul a refuzat să aprobe taxele pe carbon și restricțiile climatice, ceea ce a determinat administrația Biden să acorde prioritate morcovilor – stimulente financiare – în detrimentul măsurilor drastice pentru a stimula energia curată, potrivit The Washington Post.