Infofinanciar > Info > Europa se autodistruge! Vladimir Putin rupe tăcerea
Info

Europa se autodistruge! Vladimir Putin rupe tăcerea

Vladimir Putin, sursă foto Dreamstime
Credit imagine: dreamstime.com

Putin a reacționat la al șaselea pachet de sancțiuni impus de Uniunea Europeană. Aceste măsuri au ca scop împingerea Rusiei spre luarea deciziei de a opri invazia asupra Ucrainei.

Însă președintele rus, Vladimir Putin, a dat replica cu privire la noile sanctiuni impuse de Europa. Acesta a declarat că oprirea importurilor de gaze este o “autogistrugere” pentru Blocul Comunitar.

„Decizia Uniunii Europene de a renunţa parţial la petrolul rusesc şi la produse petroliere, precum şi refuzul de a mai emite asigurări navelor comerciale ruse probabil vor genera noi majorări de preţuri, vor destabiliza pieţele energiei şi vor perturba reţelele de aprovizionare”, anunţă Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Reuters.

„Sunt măsuri autodistructive. Bruxellesul şi sponsorii politici ai Washingtonului poartă întreaga responsabilitate pentru exacerbarea problemelor globale în domeniile alimentar şi energetic cauzate de acţiunile nelegitime ale Uniunii Europene”, subliniază Ministerul rus de Externe.

Sancțiuni majore împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a anunţat o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol. „Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că limitarea importurilor de petrol din Rusia va priva Moscova de resurse financiare pentru continuarea războiului în Ucraina. „Vom opri o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război.

Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului”, a argumentat Charles Michel la finalul reuniunii speciale a Consiliului European.

Acordul este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, care s-au opus propunerii iniţiale a Comisiei Europene de a opri total, în mod etapizat, importurile de petrol din Rusia, informează Mediafax.

Liderii UE nu au putut ajunge la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă.

Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că, în cazul în care Rusia va opri ca ripostă exporturile pe cale terestră, vor furniza petrol acestor ţări.