Info

Este oficial! Românii vor fi scutiți de amenzi de până la 3.000 de lei dacă au completat formularul

Este oficial! Românii vor fi scutiți de amenzi de până la 3.000 de lei dacă au completat formularul
sursa playtech

 Chiar  dacă autoritățile au anunțat că vor oferi amenzi de până la 3000 de lei pentru necompletarea formularelor, șeful INS a găsit soluția pentru ca toți românii care se află pe teritoriul țării să fie înregistrați.

„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

Iniţial, autorităţile au spus că cei care nu-şi vor da datele vor fi amendaţi cu până la 3.000 de lei, dar şeful Institutului Naţional de Statistică spune că nu va exista nicio amendă. Pentru cei care nu au participat la procesul de recenzare se vor lua date din sistem, de la precedentul recensământ.

Iniţial, autorităţile au spus că cei care nu-şi vor da datele vor fi amendaţi cu până la 3.000 de lei, dar şeful Institutului Naţional de Statistică spune că nu va exista nicio amendă. Pentru cei care nu au participat la procesul de recenzare se vor lua date din sistem, de la precedentul recensământ, potrivit RomâniaTv

Rata de la recenzare esre rezonabilă

Rata de recenzare la recensământul actual (14 martie – 31 iulie) – 95.4% – este una rezonabilă la nivel „global”, însă va deveni problematică la nivel local și județean, atrage atenția George Țurcănașu, lector la Facultatea de Geografie din Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iași.

Județe cu centre universitare mari, București, Timiș, Iași au avut cele mai scăzute rate de recenzare din țară, între 83,5% în cazul județului Timiș și 85,2% în cazul capitalei. În Iași, recenzarea a fost de asemenea sub 90%. Alte județe cu reședințe de județ mari, Cluj (93,2%), totodată mare centru universitar, Brașov (93,2%) Constanța (93,1%), au avut o populație recenzată sub media națională.

Chiar dacă datele pe orașe nu sunt disponibile în acest moment, reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS) au menționat în diferite rânduri că reședințele de județ sunt cele care au tras în jos media acestor județe.