Info

Este oficial! Pensiile și salariul minim cresc de la 1 ianuarie! Declarațiile ministrului Muncii

Bani, Sursă foto: Realitatea.NET
Sursa foto Realitatea.NET

Coaliția de la guvernarea României a anunțat majorarea salariului minim pe economie, de la 2,550 de lei brut la 3,000 de lei începând cu 1 ianuarie 2023. Tot de anul viitor, și pensiile vor înregistra o creștere de 11%, varianta în calcul de la momentul actual.

În urma Directivei înaintate de Uniunea Europeană, salariul minim pe economie trebuie să fie jumătate din salariul mediu pe economie din fiecare țară europeană. În prezent, salariul minim este de 2,550 de lei brut, iar după majorare acesta ar ajunge la 3,000 de lei. Acest lucru înseamnă o creștere de 450 de lei brut și circa 250 de lei net, arată Antena 3.

Majorarea pensiilor este și ea așteptată pentru anul viitor

De asemenea, tot de anul viitor se discută și majorarea pensiilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat deja asigurări că pensiile vor fi majorate cu cel puţin 10 %, iar acum, potrivit unor surse din coaliția de guvernare, ultimele calcule se fac pe varianta de 11%, raportată la rata inflației actuale.

Valoarea punctului de pensie la momentul actual este de 1,586 de lei, iar pensia minimă este de 1,000 de lei. O majorare cu 10% ar însemna că valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1,744 de lei, înregistrând o creștere de 158 de lei, iar pensia minimă ar ajunge la 1,100 de lei, adică o creștere de 100 de lei.

În cazul în care majorarea ar fi raportată la inflația din acest an, se poate vorbi chiar despre o majorare de 15%. În acest caz, valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1,832 de lei, cu o creștere de 237 de lei, iar pensia minimă ar ajunge la 1,150 de lei, cu o creștere de 150 de lei.

Declarațiile ministrului Muncii

„Important este că ne-am înţeles, în coaliţie suntem cu toţii la aceeaşi concluzie, că pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023. Nu voi accepta niciodată ca din funcția de ministru să fie înghețări de venituri ale cetățenilor români. Avem scenariile pe masă şi vom lua decizia în cel mai scurt timp. Va fi o creştere de cel puţin 10%”, a spus Marius Budăi, potrivit Antena 3.

”Noi am propus ca pensiile să crească de la 1 ianuarie cu cel puțin zece la sută. Cel puțin zece la sută am propus noi, PSD, și m-am bucurat că la ultima participare în public, la o activitate în comun, președintele PSD, Marcel Ciolacu și premierul României au fost de comun acord și au spus că pensiile trebuie să crească. Mă voi lupta și PSD va lupta ca pensiile și salariul minim sa crească. E o necesitate, nu este un moft!”, a declarat anterior ministrul.

Totodată, coaliția de guvernare a propus creșterea plafonului de pensii neimpozitabile, de la 2,000 la 3,000 de lei, pentru a proteja pensionarii cu o situație financiară vulnerabilă. Aceasta rămâne momentan la nivelul de propunere, fiind așteptate noi reglementări.