Infofinanciar > Info > Epopeea laptelui continuă! Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că reducerea de 20% este acordată din buzunarele lor
Info

Epopeea laptelui continuă! Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că reducerea de 20% este acordată din buzunarele lor

Lapte, sursa foto: libertatea.ro
FOTO: libertatea.ro

Problema prețului produselor din lapte pare că nu a fost rezolvată. Asociația Forța Fermierilor precizează că fermierii sunt cei care suportă reducerea prețului laptelui. În aceste condiții Asociația solicită Consiliului Concurenței să analizeze modul în care procesatorii și principalele magazine operează reducerea de 20%.

Asociația amintită mai sus protestează vehement în fața modului în care a fost aplicată inițiativa premierului Nicolae Ciucă privind reducerea prețului final al laptelui cu 20%.

Poziția Asociației Forța Fermierilor

„În acest moment, asistăm de fapt la o nouă reducere a prețului de achiziție la poarta fermei, pentru producătorii de lapte din România. Este evident că procesatorii și nici retailerii vor să arunce această scădere de preț, în totalitate, exclusiv pe umerii crescătorilor de vaci de lapte din România. Și pot face asta pentru că mecanismul de reducere a prețului monitorizat de Consiliul Concurenței, este și prost gândit și prost aplicat”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Forța Fermierilor.

În aceste condiții producătorii de lapte au lansat o solicitare publică prin care cer Consiliului Concurenței să dispună analizarea modului pri care procesatorii și retailerii aleg să aplice reducerea de 20%.

„Dacă acest efort al procesatorilor și retailerilor înseamnă să sugrume de tot activitatea crescătorilor de vaci de lapte și să impună noi scăderi la prețul de achiziție pentru laptele românesc, atunci considerăm că era mai corect ca măsura anunțată de premierul Ciucă să sune astfel: Obligăm producătorii de lapte din România să intre în faliment și îi forțăm să scadă prețul la poarta fermei până la un nivel inacceptabil pentru ca reducerea de 20% să nu afecteze cu nimic cheltuielile și profiturile procesatorilor și retailerilor. Considerăm că ar fi fost mai onest așa”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Tot fermierii români suportă costurile măsurii

Mai mulți membri ai AFF, producători de lapte, au transmis în ultima săptămână informații referitoare la scăderea prețului laptelui achiziționat de procesatorii laptelui. „Aceste scăderi de prețuri nu le sunt justificate în niciun fel fermierilor, care se văd constrânși să accepte scăderile, de teama de a nu fi reziliate contractele.

Membri Asociației Forța Fermierilor apelează la Consiliul Concurenței să nu devină groparul zootehniei românești și să solicite acțiuni și informații de la procesatori și retaileri prin care reducerea de 20% a prețului la consumatorul final pentru laptele din comerț să fie suportată prin micșorarea adaosurilor comerciale și prin reducerea altor cheltuieli decât cele de achiziție de materie primă.

Altfel, nu vom asista decât la o manevră politicianistă. de o ipocrizie și un cinism ieșite din comun, care va avea un singur efect: diminuarea dramatică a numărului fermelor de vaci de lapte din România”, se mai arată în comunicat.

Nemulțumirea fermierilor

Totodată, nemulțumirea producătorilor de lapte este justificată de către aceștia în felul următor:

„Dacă reducere cu 20% a prețului la fapt pentru laptele românesc va însemna dispariția celor care îl produc, în câteva luni nu vom mai avea la ce face discount. Vom avea rafturi goale, fără lapte pentru consumatori și atunci nu va mai conta care e reducerea de preț pe hârtie. Crescătorii de animale nu pot arunca mai departe, pe lanț, această scădere.

Ei sunt baza acestui lanț alimentar, nu le pot cere vacilor să mănânce cu 20% mai puțin. A-i împinge la faliment pe producătorii lapte din România este o lipsă de discernământ din punct de vedere economic social și politic. Suntem convinși că premierul Nicolae Ciucă dar și decidenții din Consiliul Concurenței vor îndrepta modul în care se aplică această decizie guvernamentală, care s-a născut, fără îndoială dintr-o intenție bună”, a punctat Vlad Macovei, președintele Asociația Forța Fermierilor (AFF).

Din păcate, deși la AFF sunt afiliate cele mai importante organizații de crescători de vaci de lapte din România, Asociația Forța Fermierilor precizează că nu a fost invitată la cele două discuții organizate de premierul Ciucă cu mediul de afaceri respectiv autoritățile publice. „Dacă am fi avut ocazia să transmitem, în cadru oficial, toate aceste îngijorărări și propunerile aferente, poate că acum producătorii de lapte nu ar mai fi fost în situația să primească aceste lovituri pe la spate, care să pună în pericole viitorul fermelor lor”, potrivit Mediafax.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.