Infofinanciar > Info > Elon Musk și influența sa asupra DogeCoin
Info

Elon Musk și influența sa asupra DogeCoin

Dogecoin, sursă foto unsplash
Dogecoin, sursă foto unsplash

Cuvintele oamenilor puternici cântăresc mult mai mult decât ne-am putea imagina. Sunt o mulțime de exemple pe parcursul istoriei care ne arată câtă influență poate exercita un simplu personaj doar prin cuvintele pe care rostește. În ziua de astăzi, rețelele de socializare au dus acest fenomen la cu totul alt nivel, deoarece declarațiile acestor oameni ajung mult mai ușor în rândul comunității ce-i urmăresc.

Pe lângă toate dezbaterile ce se află în jurul criptomonedelor, una dintre cele mai importante ține de cât de ușor de influențat poate fi această piață. Ei bine, în această zonă o să ne concentrăm și noi atenția, mai ales asupra evenimentelor ce au avut loc în ultimul an de zile, pentru a determina cât de mult poate Elon Musk să influențeze, uneori în mod indirect, piața de criptomonede. Trebuie să stabilim încă de la început faptul că acest fenomen este mai mult decât normal, având în vedere audiențele de care se bucură miliardarul. Având în vedere că reprezintă la momentul actual unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri de pe glob, este normal ca atunci când vorbește despre criptomonede, piața să fie afectată pozitiv sau negativ.

Mi-a venit acest gând când am aflat despre criptomoneda Floki Inu. Practic vorbind, a ajuns un fenomen internațional din cauză sau datorită lui Elon Musk.  Pe data de 25 iunie, fondatorul Tesla și Space X posta pe Twitter faptul că următorul lui câine se va numi Floki și că va fi un Shiba Inu. În rândul comunității care îl urmărește, relația miliardarului cu moneda DogeCoin era deja foarte bine cunoscută. DogeCoin a pornit de la o simplă glumă de pe internet și reprezintă o criptomonedă cu fața unui Shiba Inu. În prima lună de la apariție, peste 1 milion de oameni au vizitat site-ul monedei. Ea fusese creată pentru a depăși Bitcoinul în tranzacții ca volum, lucru pe care l-a și realizat la doar 2 luni de la lansare. Asta se întâmpla în anul 2014, iar de atunci până în 2020, moneda s-a aflat pe repaus, fiind blocată între 0,0015 și 0,0020 dolari americani.

Povestea DogeCoin, calul troian al criptomonedelor

În vara anului 2020 apare un trend în online, mai ales pe platforma de social media TikTok, în care utilizatorii sunt încurajați să cumpere moneda pentru a o aduce la valoarea de 1$. Pentru o scurtă perioada de timp, în luna iulie Dogecoin ajunge la 0,0044 dolari, însă nu reușește să-și mențină valoarea. O astfel de mișcare s-a creat și anul acesta, la începutul său, de un grup de internauți de pe Reddit. Este perioada în care acțiunile companiei GameStop din SUA (retailer din lumea gamingului și a electronicelor) ajung de la 20$ la 350$ datorită comunității ce a tot investit în ele. Acest „entuziasm” a fost canalizat de aceeași comunitate și către DogeCoin, mai ales după ce Elon Musk a postat pe Twitter o poză cu revista „Dogue”, o caricatură după Vogue. În doar câteva zile, moneda ajunge de la valoarea de 0,008 dolari la 0,032, o creștere de 400%. Adevăratul fenomen are loc în luna aprilie, când moneda continuă să crească, ajungând pe 8 mai la maxima valoare înregistrată, 0,72 de cenți. Dacă pe data de 1 ianuarie cumpărai DogeCoin în valoare de 100$ (o monedă fiind 0,0046) în mai puteai să vinzi pentru 15.650$. Totul datorită comunității și a unui mic ajutor din partea lui Elon Musk.

Pentru unii oameni totul a fost doar o joacă, alții cu siguranță au făcut în ultimul an datorită DogeCoin milioane de dolari. Ceea ce știm cu siguranță este că oamenii ce s-au aflat în spatele acestei mișcări au reușit să canalizeze entuziasmul publicului către criptomonedă, iar participarea lui Elon Musk în toată povestea a venit ca un bonus.