Infofinanciar > Info > Elena Mateescu anunță frig intens și viscol! Ce ne așteaptă
Info

Elena Mateescu anunță frig intens și viscol! Ce ne așteaptă

ninsoare bcurești (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit  informații esențiale privind condițiile meteo din  țara noastră. Mateescu a avertizat că ninsorile vor persista pe parcursul nopții, cu accent, în special, în zona Moldovei, sub un cod galben de ninsoare, și în regiunea de sud-est, unde meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu.

„Fenomenele de iarnă vor continua pe parcursul acestei nopți și mai ales în partea de Est a țării, acolo unde avem și o avertizare meteorologică de cod galben, dar mai ales în Sud-Est, unde rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu.”

Elena Mateescu: „Ne așteptăm la viscole”

„Vorbim de intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în zona montană a Carpaților Meridionali și de Curbură de peste 110 kilometri pe oră. În bazinul vestic al Mării Negre, de asemenea, viteze la rafală de peste 100 de kilometri, iar în restul țării vorbim de viteze între 60-80 de kilometri, fapt care va face ca fenomenul de viscol să fie prezent, să vorbim de spulberarea stratului de zăpadă, deja existent și nu în ultimul rând, o vizibilitate foarte scăzută, sub 50 de metri”, a declarat Elena Mateescu  la România TV.

Directorul ANM a accentuat că intensificările vântului vor fi semnificative în zonele montane, cu rafale ce pot depăși 110 km/h, și în bazinul vestic al Mării Negre, unde vitezele pot atinge peste 100 km/h. În restul țării, vântul va sufla cu viteze cuprinse între 60-80 km/h, generând fenomene de viscol, spulberarea stratului de zăpadă existent și o vizibilitate redusă sub 50 de metri.

Nu scăpăm de frig

Mai mult, Elena Mateescu a avertizat că temperaturile vor scădea dramatic în orele următoare, atingând chiar -10 grade Celsius în zona Transilvaniei.

„Scad și temperaturile, de dimineață vor fi temperaturi de cel mult -10 grade celsius în zonele depresionare din estul Transilvaniei ,până la cel mult 1-2 grade în zona litoralului. Cu siguranță că intensificările vântului vor face ca temperaturile resimțite să fie foarte coborâte. Precipitațiile se vor restrânge ca arie, dar în continuare în zona montană este posibil să consemnăm în continuare ninsori care vor contribui la depunerea consistentă a stratului de zăpadă deja înregistrat, dar nu excludem să avem și în zonele centrale și nordice, mai ales în jumătatea nordică a Moldovei. În timp ce în zonele sudice vor fi precipitații sub formă de ploaie, iar în această noapte, mai ales în a doua parte a nopții este posibil ca și în capitală să consemnăm lapoviță sau ninsoare”, a mai spus Elena Mateescu.