Infofinanciar > Educație financiară > Elementul care nu trebuie să lipsească din portofelul nimănui. Cel mai la modă produs bancar
Educație financiară

Elementul care nu trebuie să lipsească din portofelul nimănui. Cel mai la modă produs bancar

Plata cu cardul, Sursă foto: Aparatura fiscală
Sursă foto: Aparatura fiscală

Cardul de cumpărături sau cardul de credit este produsul financiar prin care un beneficiar poate obține o sumă de bani, acordată pe o anumită perioadă de timp în funcție de contractul de creditare încheiat cu fiecare autoritate emitentă.

Cardul de credit este elementul esențial pentru portofelul oricărui român. Pentru alegerea celui mai bun card de cumpărături, trebuie luate în calcul mai multe criterii, printre care cele mai importante sunt dobânda și comisioanele.

Beneficiile pe care un card de cumpărături le aduce

Pe lângă cumpărăturile realizate în rate fără dobândă, un card de cumpărături poate fi necesar și pentru călătoriile în afara țării. Este important de știut că un astfel de card este cheia realizării unei închirieri la majoritatea unităților de cazare.

De asemenea, cardul de credit poate fi modul în care se pot face cel mai ușor închirierile de mașini sau chiar pentru achiziția unui bilet de avion. Majoritatea cardurilor de credit au funcția cashback, prin care banii pot fi returnați rapid pentru anularea unui bilet de avion sau chiar a întregii călătorii.

Pentru a folosi însă cardul peste tot în lume, beneficiarul trebuie să se asigure în momentul în care îl deschide că acesta este acceptat. Unele carduri funcționează doar la parteneri, acolo unde este afișată sigla băncii, iar altele funcționează la absolut toți comercianții care acceptă plata cu cardul.

Pentru plățile realizate în străinătate, este important de știut că se poate beneficia de același plan de rate, însă se va lua în calcul și o taxă de conversie valutară, care va fi introdusă în suma de plată lunară.

Cardul de credit ajută și în cazul în care avem un scor de credit scăzut. Tipul acesta de produs bancar nu reprezintă o datorie, cu un ajutor financiar în cazul în care este folosit responsabil și astfel un client poate să își mărească ratingul de credit.

Utilizarea responsabilă

Depinzând de banca emitentă a cardului de credit, beneficiarii pot face cumpărături într-un anumit număr de rate fără dobândă. Însă pentru a păstra dobânda de 0% pentru cumpărăturile sau plățile de servicii care se fac cu acest card, este necesar să se respecte data scadentă și să se plătească suma integrală de plată aferente lunii în curs, nu doar suma minimă de plată care se găsește de obicei pe extrasul de cont primit lunar de beneficiar.

Anumite întreprinderi bancare pot face de asemenea eșalonări în rate prin POS-ul magazinului sau chiar prin SMS, dar important este ca beneficiarul cardului să se asigure că își achita ratele la timp, pentru a nu se lua în calcul dobânzi sau penalități suplimentare.

Pentru majoritatea cardurilor există și o perioadă de grație, care semnifică o perioadă determinată în care se poate utiliza o sumă de pe card și mai apoi poate fi achitată integral înapoi până la sfârșitul perioadei, cu dobândă de 0%.

Există însă și taxe

Singurele sume pe care un beneficiar trebuie să le achite sunt costurile de administrare ale cardului, în cazul în care utilizează cardul de credit în modul cel mai avantajos, plătind direct cu cardul la dispozitivul de plată, conform Wall-Street.

Costurile de administrare variază de la bancă la bancă sau de la un tip de card la altul. De obicei, cardurile standard oferite de bancă sunt cele mai avantajoase când vine vorba de costurile de administrare. Acestea pot varia, iar pe piața bancara românească se situează în medie la 50 de lei pe an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.