Infofinanciar > Lumea la zi > Efectele încălzirii globale se extind! Va fi afectat modul în care se calculează timpul
Lumea la zi

Efectele încălzirii globale se extind! Va fi afectat modul în care se calculează timpul

realitatea.net
Sursa foto: arhiva companiei

Schimbările climatice afectează viteza de rotație a Pământului. Și ar putea avea un impact asupra modului în care contorizăm timpul, potrivit unui studiu.

Topirea accelerată a Groenlandei și Antarcticii adaugă apă suplimentară în mările lumii, redistribuind masa. Acest lucru încetinește foarte ușor rotația Pământului. Dar planeta încă se rotește mai repede decât înainte.

Efectul este că cei care se ocupă de cronometrarea globală ar putea fi nevoiți să scadă o secundă din ceasurile noastre. Mai târziu decât ar fi fost cazul în alte condiții.

„Încălzirea globală afectează deja cronometrarea globală”, se arată în studiul publicat în revista Nature.

Timpul universal coordonat (UTC), care este folosit de cea mai mare parte a lumii pentru a regla ceasurile și timpul, este calculat de rotația Pământului. Însă rata de rotație a Pământului nu este constantă. Și, prin urmare, poate avea un efect asupra duratei zilelor și nopților noastre.

Modificările survenite în miezul lichid al planetei au făcut ca Pământul să se rotească puțin mai repede.

Începând cu anii 1970, pentru a corecta acest lucru, aproximativ 27 de bisecunde au fost adăugate la ceasul global. Iar cei care se ocupă de cronometrare intenționează să scadă o secundă pentru prima dată în anul 2026. Acest lucru este cunoscut sub numele de „secundă bisectă negativă”, informează bbc.com