Infofinanciar > Educație financiară > Educație financiară: construiește un fond de urgență
Educație financiară Esential

Educație financiară: construiește un fond de urgență

cum economisim
Foto: b-iff.ro

Mai toată lumea știe, intuitiv, că e bine să ai un ban pus deoparte. Sau, cum se spune acum, ”bani trași pe dreapta” sau cum se spunea mai demult, ”bani la saltea” sau ”banii vacii”. Amuzante sintagme, dar nu descriu nici pe departe necesitatea unui fond de urgență.

Un fond de urgență este foarte necesar în multe situații: dacă vri să pleci la un alt job, dacă ești înlăturat dintr-o anumită poziție, în perioadele de șomaj, când apar urgenţe medicale sau alte cheltuieli neprevăzute ca plata reparațiilor casei, reparații la mașină ș.a.m.d.  Pentru cnstruirea acestui fond, specialiștii au construit o suită de pași.

Fondul de urgenţă, o mare “gură de aer”

Un fond de urgențe se realizează, în mare parte, prin economisire, dar , atenție!, nu ar trebui trecut la categoria economiilor ce pot lua altă cale (cum ar fi investiţiile, vacanțele etc.)

De banii din fondul de urgență nu ne atingem și avem grijă să îi păstrăm astfel încât să-i putem accesa oricând. Asta înseamnă că îi putem ţine cash, în contul curent la bancă sau în conturi de economii.

Ca ordin de mărime, mulți experți financiari consideră că fondul de urgență ar trebui să aibă o valoare minimă de 3 luni (de înmulțit cu cheltuielile lunare obligatorii). Ideal ar fi să ai deoparte cheltuielile pentru 6 – 12 luni. Când spunem cheltuieli, ne referim la cele obligatorii: chiria, întreținerea, utilităţile, mâncarea, cheltuielile de transport.

Cum să punem mai eficient bani deoparte

Experții spun că există câteva metode pe cât de simple pe atât de eficiente:

  • Motivează-ți impulsul de a economisi. Economistul Karl-Erik Warneryd, în cartea The Psychology of Saving: A Study on Economic Psychology, spune că economisirea este susținută de motivaţie. Cei ce economisesc cu aparentă uşurinţă văd această acţiune ca o investiție în siguranţă viitorului lor. Plecând de la un efort mic (de 5% – 10% din venituri) îți poți construi metodele de economisire.
  • argumentele economisirii. Există următorul acronim: S.M.A.R.T. (S – specific; M – măsurabil; A – abordabil/realizabil; R – relevant; T – încadrat în timp). Folosește S.M.A.R.T. pentru a contura clar argumentele, dar şi obiectivul economisirii și totul îți va fi mail impede.
  • Coboară nivelul de trai. Dacă nu reușești să economiseşti constant înseamnă că standardul actual de viață consuma 100% din veniturile tale, sau ale familiei, dar amintește-și că singurele cheltuieli obligatoriu recurente sunt cele pentru hrană, întreţinere şi transport. Restul sunt cheltuieli neesenţiale, așa că mai scade din ele. Dacă nu vrei, trebuie să faci bani în plus.
  • economiseşte în familie. Nu ţine acest task doar pe umerii tăi și nu uita că economisirea luând în calcul bugetul familiei este oricum singura logică.
  • ține o evidență a cheltuielilor. Pune pe hârtie, te va ajuta mult.