Infofinanciar > Info > Economistul șef al BCR, previziuni pozitive pentru anul 2023! Inflația ar putea scădea la 7,7%
Info

Economistul șef al BCR, previziuni pozitive pentru anul 2023! Inflația ar putea scădea la 7,7%

Inflatie Sursa foto Credit Fix
Sursa foto Credit Fix

Potrivit declarației economistului șef al Băncii Comerciale Române, Ciprian Dascălu, la evenimentul News.ro – Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României pe 2023, se poate observa o inflație de 7,7% spre finalul anului, însă acesta a subliniat că inflația de bază, care exclude prețurile volatile, ar putea fi între 9,8% și 9,9%. De asemenea, Dascălu a estimat o creștere economică de 2,1% pentru acest an.

„Acum un an cam toată lumea vedea o creştere economică undeva la 2 şi 3%, cu risc mai degrabă în jos după izbucnirea războiului din Ucraina. Economia şi-a dovedit destul de clar rezilienţa, am terminat anul trecut cu o creştere de 4,8 în special datorită accelerării investiţillor în a doua parte a anului. Pentru acest an ca şi prognoză oficială încă avem 2,1 creştere economică, ne pregăteam acum vreo două săptămâni să o creştem spre trei”, a declarat Ciprian Dascălu.

Conform declarației economistului șef al Băncii Comerciale Române, investițiile din România se dezvoltă într-un mod pozitiv. El a menționat că sunt perspective bune pentru investiții, luând în considerare faptul că toate fondurile europene care ar putea fi alocate României anul acesta se ridică la aproximativ 15 miliarde de euro, incluzând PNRR și Programul Financiar Multianual. Dacă această sumă de bani, între 12-15 miliarde de euro, ar fi investită în economie, ar putea reprezenta 4-5% din PIB-ul țării.

Salariile din sectorul privat

Dascălu a mai amintit că salariile sunt uşor negative în sectorul privat. „Motorul investiţiilor – consumul privat este uşor pozitiv încă, pe baza estimărilor noastre, economiile din pandemie s-au erodat, dar mai avem o treime din acele economisiri care vor ajuta consumul. Salariile uşor negative. Chiar şi anul trecut salariile au fost uşor negative în sectorul privat sau creşterile salariale au acoperit inflaţia, în sectorul public a fost această consolidare fiscală mult aşteptată. Venim după ani în care salariile din sectorul public au avansat mult peste inflaţie, am avut 4-5 ani cu creşteri peste 20%”, a adăugat Ciprian Dascălu.

Inflația ar putea scădea în curând

Economistul șef a făcut o estimare referitoare la inflație, sugerând că aceasta va scădea. El a explicat că această scădere va fi mai degrabă cauzată de reducerea prețurilor la materii prime, inclusiv petrol și gaze, și la produsele agricole. Cu toate acestea, el a subliniat că inflația de bază se va reduce mult mai lent. Conform prognozei sale, inflația la sfârșitul anului va fi de 7,7%, dar inflația de bază, care exclude prețurile volatile, va fi între 9,8% și 9,9%.

„Vedem o scădere a inflaţiei, dacă ne uităm la profilul de scădere vine mai degrabă din faptul că preţurile la materii prime şi cele agricole şi petrol şi gaze vor scădea, în schimb inflaţia de bază va decelera mult mai încet. Vedem o inflaţie pe final 7,7%, dar inflaţia de bază care elimină preţurile volatile o vedem la 9,8 – 9,9”, a declara economistul, citat de G4media.