Infofinanciar > Educație financiară > Vrei să faci economii? Aici se găsesc cele mai avantajoase dobânzi
Educație financiară

Vrei să faci economii? Aici se găsesc cele mai avantajoase dobânzi

economii
Sursă foto: Fanatik

Foarte mulți cetățeni aleg să își țină banii în banca pentru a face economii, însă este aceasta o modalitate bună pentru a păstra banii? Și ce dobânzi primești dacă alegi să faci acest pas. Chiar dacă inflația este mai scăzută în Germania, cetățenii pot obține dobânzi mai mari la depozite în Austria, iar aceste două națiuni reprezintă variante mult mai bune decât dobânzile pe care le pot încasa clienții la băncile din țara noastră. 

Clienții care aleg să facă un depozit la termen la o bancă din Austria beneficiază de dobânzi de până la 3 puncte procentuale, în special când vine vorba de noii clienți, iar pe internet de pot găsi multiple date referitoare la comparația dobânzilor de la diferite bănci. 

Băncile germane sunt cea mai bună opțiune pentru cei care doresc ca banii lor să fie disponibili în orice moment și să beneficieze de rate ale dobânzii ceva mai mari. Ofertele îmbunătățite din ambele națiuni se aplică adesea doar clienților noi, deși ratele dobânzilor la economii sunt încă mult mai mici decât inflația. Prin urmare, banii își pierd treptat puterea de cumpărare în fiecare zi. 

Care sunt cele mai avantajoase dobânzi? 

Conform datelor publicate pe portalul web Durchblicker.at, instituțiile bancare din Austria Santander Consumer Bank, Renault Bank și BAWAG oferă la acest moment o dobânda pentru depozitele la termen de 2,5 de puncte procentuale pentru o investiție de cel puțin 10.000 de euro.  

Cu toate acestea, dobânda de 2,5% este garantată doar pentru o perioadă limitată de timp, iar după câteva luni aceasta ar urma să scadă până la 1,9% sau chiar 1,8%. În plus, pentru sume mari, băncile din Austria oferă dobânzi și mai bune. Pentru o sumă mai mare de 150.000 de euro, băncile oferă o dobândă de 3 puncte procentuale. 

Iar pentru conturile de tip Dadat, clienții noi care depun investiții într-un cont la o astfel de bancă beneficiază de o dobândă de cel puțin 2,37%, iar clienții vechi beneficiază de o dobândă de cel puțin 2,35%. 

Cum este cel mai eficient să economisești la băncile nemțești 

În Germania, peste jumătate de duzină de instituții bancare, printre care se regăsesc și băncile Volkswagen Bank, Barclays și ING oferă clienților noi dobânzi pentru depozitele la termen de cel puțin 3 puncte procentuale, deși în unele cazuri se oferă dobânzi chiar mai mari. 

Cu toate acestea, și băncile germane oferă rate ridicate la dobânzi doar pentru primele luni, și din păcate această ofertă pentru dobânzile mari se acordă doar clienților noi sau sumelor nou depuse, nu și clienților vechi sau pentru sumele deja existente în cont, potrivit Ziarul Românesc.

Germania are rate ale dobânzii mai mari, dar o inflație substanțial mai mică. Conform estimării rapide, rata inflației în Germania a fost de 6,1% în iunie, în timp ce în Austria a fost de 8,7% (IAPC). În ambele națiuni, depozitele sunt asigurate de guvern până la o anumită sumă. 

În ciuda tuturor acestor cheltuieli, este important de reținut că inflația este considerabil mai mare decât în prezent, ceea ce înseamnă că banii își pierd valoarea în termeni reali – măsurată în raport cu rata actuală a inflației – cu trei până la șase procente în fiecare an.