Infofinanciar > Lumea la zi > Economie Chinei, în creștere! Beijingul își revine din declin
Lumea la zi

Economie Chinei, în creștere! Beijingul își revine din declin

economia chinei (sursă foto: newsclick.in)
sursă foto: newsclick.in

Economia Chinei a încetinit în timpul verii. Asta în condițiile în care cererea globală pentru exporturile sale a scăzut. Iar sectorul imobiliar, aflat în dificultate, s-a scufundat și mai mult în criză, a anunțat miercuri guvernul de la Beijing.

Însă, cea de-a doua mare economie a lumii a crescut cu un ritm anual de 4,9% în perioada iulie-septembrie 2023. S-au depășit astfel previziunile analiștilor de aproximativ 4,5%, arată datele oficiale. Însă acest ritm a fost mult mai lent decât cel de 6,3% pe an din trimestrul precedent.

Guvernul chinez a acționat pentru a ajuta economia prin diverse politici. Spre exemplu, s-au crescut cheltuielile pentru construcția de porturi și alte infrastructuri. Apoi, s-au redus ratele dobânzilor și s-au relaxat restricțiile privind cumpărarea de locuințe. Dar economiștii spun că sunt necesare reforme mai ample pentru a aborda problemele pe termen lung care sufocă creșterea economică.

Oficialii de la Biroul Național de Statistică au avertizat că realitățile globale devin „mai complexe și mai grave”. Și au avertizat că cererea din partea consumatorilor și a întreprinderilor chineze nu și-a revenit atât de mult pe cât se spera după pandemie, scrie apnews.com.