Infofinanciar > Info > Economia României este în creștere. Salariile s-ar putea majora cu 450 de lei
Info

Economia României este în creștere. Salariile s-ar putea majora cu 450 de lei

PSD își propune implementarea salariu minim european în România
Sursa foto: arhiva companiei

Până la sfârșitul anului 2024, Partidul Social Democrat și Guvernul României și-au asumat angajamentul de a îmbunătăți nivelul salariului minim din țară pentru a se alinia la standardele europene. Salariul minim european este direct legat de venitul mediu în economie. Acesta din urmă a fost crescut de la 4.270 de lei la 4.876 de lei.

Potrivit unor declarații recente al premierului Marcel Ciolacu, în prezent, România este o țară stabilă din punct de vedere macroeconomic. La acest lucru se mai adaugă și inflația care se află pe un trend descendent. De asemenea, în ultimii ani, este pentru prima dată când economia țării noastre este în creștere.

Implementarea salariului minim european

Un lucru pe care Marcel Ciolacu l-a subliniat, făcând referire la salariul minim european, este acela că:

„Avem o ţară stabilă macroeconomic, avem o ţară unde în acest moment scade inflaţia şi încercăm să scădem preţurile la alimente. Acolo a mai rămas un decalaj. Am cifrele exact cât au crescut per gospodărie, cât au crescut veniturile per persoană, care sunt şi creşterile de preţuri. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”.

Potrivit celor mai recente informații oferite de reprezentanții Institutului Național de Statistică, în luna februarie, salariul mediu net a ajuns la suma de 4.876 de lei. Față de aceeași lună a anului anterior, s-a înregistrat o majorare netă de 616 de lei.

Majorare a puterii de cumpărare

În februarie 2024, indicele câștigului salarial real a atins 106,5%, indicând o îmbunătățire a puterii de cumpărare a salariilor, ajustată în funcție de rata inflației. Cele mai semnificative creșteri ale salariului mediu net au fost înregistrate în domeniul tehnologiei informației, cu o medie de 11.297 de lei.

În paralel, cele mai mici venituri s-au consemnat în domeniul industriei textile. Aici, un angajat care muncește la confecționarea articolelor de îmbrăcăminte era remunerat cu suma de 2.729 de lei.

Salariul minim pe economie

Salariul mediu este puternic influențat de majorarea salariului minim în economie. În ultima perioadă, social-democrații au susținut o politică fiscală care a facilitat implementarea unui set de măsuri economice destinate să stimuleze creșterea veniturilor populației și să reducă discrepanțele economice.

Majorarea salariului minim pe economie a reprezentat una dintre inițiativele prioritare ale PSD-ului. În 2023, salariul minim a crescut cu 750 de lei. Din 1 iulie, se preconizează că remunerația minimă va crește cu încă 450 de lei, ajungând la un total de 3.700 de lei.

În consecință, politica fiscală adoptată de social-democrați a determinat o creștere semnificativă a salariului minim în România. Această măsură a avut un impact pozitiv asupra milioanelor de angajați cu venituri mici. De asemenea, PSD a susținut majorarea salariilor în sectorul bugetar, în special în domeniile Educație și Sănătate, informează mediaflux.ro