Infofinanciar > Lumea la zi > Economia Olandei în recesiune. Inflația a scăzut cu 0,4%
Lumea la zi

Economia Olandei în recesiune. Inflația a scăzut cu 0,4%

Geopolitica Curtea Internațională de Justiție, organ principal al Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Haga, Olanda. Sursă foto: Dreamstime
Sursă foto: dreamstime.com

Economia olandeză a intrat în recesiune și a înregistrat o contractare de 0,3% pe bază trimestrială în al doilea trimestru, conform primei estimări publicate miercuri, 16 august, de Statisticile Olandeze.

A cincea economie ca mărime din zona euro s-a contractat pentru a doua perioadă trimestrială consecutiv, după o scădere de 0,4% în primele trei luni ale anului.

Inflația în Olanda a scăzut de la 14,5%

Creșterea economică în Olanda fusese de aproape 5% pe an în 2021 și 2022, revenind rapid după recesiunea cauzată de COVID-19. Prima recesiune de la declanșarea pandemiei a fost determinată de scăderea cheltuielilor consumatorilor și a exporturilor, pe fondul inflației în creștere care a dus la majorarea prețurilor la alimente și facturile energetice în Olanda și în țările sale partenere comerciale. Cheltuielile consumatorilor au scăzut cu 1,6%, în timp ce exporturile au fost cu 0,7% mai mici decât în primele trei luni ale anului. Inflația în Olanda a scăzut de la un vârf de 14,5% în septembrie anul trecut, dar a rămas relativ ridicată în jur de 6% în al doilea trimestru al anului 2023.

Conform unui sondaj realizat de ANP și Kieskompas, majoritatea rezidenților din Olanda consideră că angajatorii ar trebui să întreprindă mai multe măsuri pentru a contracara scăderea puterii de cumpărare. Peste 60% dintre participanți sunt de părere că angajatorii ar trebui să permită ajustarea salariilor în funcție de rata inflației.

În ultimul an, locuitorii Olandei au observat o deteriorare semnificativă a puterii lor de cumpărare. Deși salariile acoperite de contractele colective de muncă au crescut în medie cu 3,2% în anul precedent, acest procent este mult mai mic comparativ cu creșterea prețurilor de consum, care au înregistrat o creștere de aproximativ 10% în 2022.

În ultimele luni, mai multe grupuri profesionale au decis să suspende temporar activitatea ca formă de protest împotriva creșterilor salariale considerate insuficiente pentru a compensa nivelurile record ale inflației. Săptămâna trecută, lucrătorii responsabili de curățenia orașului în municipalitatea Utrecht au declanșat o grevă, iar angajații din sectorul transportului regional au participat, de asemenea, la greve în diferite locații în această săptămână.

Rata inflației în Romania este de 9,4%

În luna iulie 2023, rata anuală a inflației în România a fost de 9,4%, conform datelor publicate astăzi de către Institutul Național de Statistică. Aceasta reprezintă o scădere față de rata anuală a inflației de 10,3% înregistrată în luna iunie și de 10,6% în luna precedentă.

Conform datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației în intervalul iulie 2023 – iulie 2022 a fost de 9,4%. În luna iulie 2023, prețurile bunurilor de consum au înregistrat o creștere de 0,15% față de luna anterioară și de 4,4% în comparație cu sfârșitul anului precedent. Cea mai semnificativă creștere a prețurilor, în perioada menționată, a fost observată la mărfurile alimentare, cu o majorare de 16,24%. De asemenea, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 4,25%, iar cele ale serviciilor cu 11,65%.

În cadrul segmentului produselor alimentare, zahărul a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri, cu un avans de 51,86% în ultimul an, urmat de cartofi, cu o majorare de 36,71%, și ouă, cu 27,98%. În categoria serviciilor, transportul aerian a înregistrat o creștere de prețuri de 44,69%, în timp ce printre mărfurile nealimentare, energia termică s-a scumpit cu 23,82%. În ceea ce privește perioada iulie 2023 – iulie 2022, cea mai semnificativă scădere de prețuri a fost înregistrată la uleiul comestibil, cu o reducere de 13,84%.

În luna iulie 2023, prețurile de consum au înregistrat o creștere de 0,15% în comparație cu luna anterioară. În cadrul acestei comparații, prețurile mărfurilor alimentare au înregistrat o scădere de 0,49%, în timp ce serviciile și mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de 1,01%, respectiv 0,3%. Printre creșterile lunare cele mai semnificative s-au înregistrat în cazul transportului aerian, cu o majorare de 11,99%, în timp ce cele mai importante scăderi au fost înregistrate la prețurile cartofilor, cu o reducere de 9,51%, conform ziarulromanesc.de.