Infofinanciar > Esential > Economia mondială, pe un drum ascendent. Previziunile OCDE pentru 2024
Esential

Economia mondială, pe un drum ascendent. Previziunile OCDE pentru 2024

Economie mondială
Sursa foto Arhiva companiei

Creșterea economică mondială ar urma să se reducă de la 3,1% în 2023 la 2,9% în acest an. Este o valoare mai bună decât se aștepta în urmă cu câteva luni. În 2023, în noiembrie, creșterea se aștepta să fie de 2,7%, conform OCDE, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Într-o actualizare a previziunilor sale pentru marile economii, OCDE a lăsat neschimbată estimarea globală pentru 2025 la 3,0%. Se așteaptă ca majorarea să fie stimulată de reducerile de rate ale principalelor bănci centrale. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce presiunile inflaționiste se vor diminua.

Economia SUA se va majora

Economia SUA ar urma să crească cu 2,1% în 2024 și cu 1,7% în 2025. Inflația mai mică a stimulat creșterea salariilor. De asemenea, a declanșat reduceri ale ratelor dobânzilor, a precizat OCDE. Organizația și-a majorat prognoza pentru 2024 de la 1,5% anterior și a lăsat neschimbată cea pentru 2025.

În același timp, China se confruntă cu oscilațiile pieței imobiliare și cu încrederea slabă a consumatorilor. Creșterea sa a fost considerată a încetini de la 5,2% în 2023 la 4,7% în 2024 și la 4,2% în 2025. Toate aceste previziuni rămân neschimbate față de cele din noiembrie.

Încetinirea economiei germane afectează zona euro în general. Perspectivele blocului monetar comun s-au înrăutățit din noiembrie. Economia sa urmează să se redreseze de la 0,5% anul trecut la doar 0,6% în acest an, față de 0,9% anterior. În 2025, se preconiza o creștere de 1,3%, revizuită în scădere de la 1,5%.

Previziuni recente ale OCDE privind PIB-ul față de perspectivele din Noiembrie, Sursa foto Reuters

Previziuni recente ale OCDE privind PIB-ul față de perspectivele din Noiembrie, Sursa foto Reuters

Inflația a scăzut mai mult decât se aștepta

În timp ce perspectivele economice au fost divergente între marile economii, inflația s-a răcit mai repede decât se aștepta din noiembrie atât în Statele Unite, cât și în zona euro, în timp ce în China a rămas neschimbată.

Acest lucru a deschis calea pentru reducerea ratelor, Rezerva Federală a SUA urmând să acționeze în trimestrul al doilea, iar Banca Centrală Europeană în trimestrul al treilea.

Cu toate acestea, atacurile asupra căilor de transport maritim din Marea Roșie ar putea adăuga presiuni inflaționiste, chiar dacă în mod modest, a precizat OCDE. Aceasta a estimat că, în cazul în care o creștere bruscă a costurilor de transport maritim ar persista, inflația anuală a prețurilor de import din OCDE ar putea crește cu aproape 5 puncte procentuale, adăugând 0,4 puncte procentuale la inflația prețurilor de consum după aproximativ un an, notează reuters.com.