Info

Drona care va transporta probe biologice și medicamente ! Proiect-pilot unic în România

drona medicala sursa sursa zilei
sursa foto sursa zilei

Momentan această idee este încă la stadiul de testare, care a avut loc în Oradea. Modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. 

Prin acest proiect, beneficiarii – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (cu toate locaţiile sale) şi municipiul Oradea – urmăresc să eficientizeze costurile în ceea ce priveşte serviciile medicale oferite, dar şi să dezvolte un sistem de transport sustenabil în spaţii urbane aglomerate şi pe distanţe medii prin intermediul dronelor.

Managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, a evidenţiat avantajele acestui sistem – rapiditate, disponibilitate 24 din 24 de ore, costuri de funcţionare mult reduse faţă de maşini, arătând că nu se va renunţa în viitor la transportul de probe făcut de trei ori pe zi de la Spitalul Judeţean la laboratorul robotizat din Rogerius, scrie RomâniaTv.

Modelul de dronă folosit este X 11, un aparat care poate decola cu o greutate totală de 11 kg şi cu o încărcătură tehnică de 3 kg. Ea are mai multe motoare, este concepută pentru distanţe scurte în zone urbane şi zboară cu o viteză de 40 km/h. Drona folosită în cadrul acestor demonstraţii este doar una de testare, deoarece în funcţie de necesităţile proiectului se va alege modelul cel mai potrivit ca viteză, capacitate de transport, plus alte detalii tehnice.

Provocările

Un astfel de model de dronă costă aproximativ 60.000 de euro.

Rory Houston, fost pilot militar de F-18 şi drone militare, cu experienţă inclusiv în teatrele de operaţiuni din Afganistan, care este şi cofondatorul şi directorul general al companiei australiene Skyy Network, partenerul logistic care se ocupă de acest proiect-pilot, a vorbit despre provocările din timpul testărilor.

„Am făcut mai multe zboruri pe perioada acestei săptămâni pentru a testa drona. Săptămâna s-a încheiat cu succes, deşi ne-am confruntat cu multe provocări, vremea ne-a pus câteva impedimente, dar totodată ne-a ajutat să ne dăm seama ce trebuie îmbunătăţit. Una dintre provocări a fost vântul, am avut parte de rafale zilele acestea, totuşi, drona a fost construită astfel încât să zboară în ciuda vântului puternic. Are o paraşută, precum şi zone prestabilite în care poate să aterizeze autonom în caz de urgenţă, dacă consideră că nu mai poate să-şi continue zborul”, a explicat Houston.