Infofinanciar > Info > Două reactoare moderne ajung la Petromidia. Rompetrol Rafinare, investiție de 16 milioane de dolari
Info

Două reactoare moderne ajung la Petromidia. Rompetrol Rafinare, investiție de 16 milioane de dolari

Petromidia
Sursa foto Arhiva companiei

La Petromidia, Rompetrol Rafinare a făcut o investiție de aproximativ 16 milioane de dolari. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea a două reactoare moderne.

Acestea sunt parte din instalația de Hidrofinare Distilat de Vid. Cât de curând acest flux de la Petromidia va fi în parametri operaționali. De asemenea, investiția are în vedere majorarea cantității de catalizator încărcat.

Reactoare moderne ajung la Petromidia

Acest eveniment nu a trecut neevidențiat. Pentru integrarea reactoarelor în producție a avut loc un eveniment unde au fost prezenți și oficiali. Aceștia au fost Florin Spătaru, consilier de stat, Yelik Ali, ambasadorul Kazahstanului în România. Ei au efectuat o vizită oficială pe platforma Petromidia.

Cele două reactoare sunt realizate în așa fel încât să poată fi exploatate la temperaturi și presiuni ridicate. De asemenea, va fi prezent și hidrogenul.  Dimensiunea celor două reactoare este de 33 metri înălțime. Greutatea acestora se ridică la 285 de tone fiecare. Reactoarele au fost realizate de către compania Comes, în România.

Conform comunicatului de presă emis de companiei: „ Rolul instalației HDV este prelucrarea / hidrofinarea amestecurilor de motorină rezultate din
procesele tehnologice ale altor instalații din fluxul operațional, în vederea eliminării compușilor
cu sulf și, implicit, obținerea de componenți EURO 5 pentru producția finală de motorină”.

La Petromidia are loc o revizie generală. Mai mult schimbarea acestora reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ce au fost implementate. Suma totală a investiției în proiectele de modernizare ale rafinăriei a fost de aproximativ 85 de milioane de dolari.

„În primele trei luni din 2024, rafinăria Petromidia a procesat 943 de mii de tone de materii prime, preponderent țiței de origine Kazahstan. Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai importanți contributori la bugetul de stat al României, plătind peste 316 milioane de dolari în primul trimestru anului”, se mai arată în comunicat.

Rompetrol Rafinare SA are ca acționari semnificativi KMG International și Statul Român, prin intermediul Ministerului Energiei. KMG International are un procent de 54,63% din companie. Astfel, statului român îi rămâne 44,7%.

Revizia instalațiilor de la Rafinăria Petromidia Năvodari

De asemenea, în urmă cu aproximativ două săptămâni Rompetrol Rafinare transmitea faptul că a încheiat revizia instalațiilor de la Rafinăria Petromidia Năvodari.

„Revizia generală din acest an a avut un grad de complexitate foarte ridicat, cu mai multe programe de modernizare, menite să ne sprijine obiectivele operaţionale şi pe cele de siguranţă. Au fost mobilizate cele mai relevante companii din industrie care activează în regiune şi, prin eforturile colegilor noştri din Rompetrol Rafinare şi Rominserv, repornim în condiţii optime unul dintre principalii piloni ai stabilităţii energetice din România”, a transmis Florian Daniel Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.