Infofinanciar > Info > Europa elimină recompensele financiare pentru donatorii de sânge. Ce se întâmplă în România?
Info

Europa elimină recompensele financiare pentru donatorii de sânge. Ce se întâmplă în România?

Cetățenii care donează sânge se bucură de scăderea impozitului
Sursă foto: arhivă

Consiliul European a aprobat la sfârșitul lunii un nou regulament care elimină recompensele pentru donarea de sânge. De asemenea, România este vizată de noile schimbări.

Europa elimină stimulentele financiare pentru acest act caritabil. Noile norme europene doresc îmbunătățirea siguranței și calității sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în sectorul medical. De asemenea, și facilitarea circulației acestora în cadrul UE este unul din obiective.

Donarea de sânge este voluntară

Donatorii nu ar trebui să primească stimulente financiare. Donarea de sânge fiind considerată voluntară și neremunerată. În funcție de legislația fiecărui stat membru, persoanele care aleg să doneze pot beneficia sau nu de compensații sau rambursări.

În România, valoarea tichetelor primite a crescut la 280 de lei la începutul anului. Astfel, s-a înregistrat un număr foarte mare de donatori, foarte mulți fiind atrași de compensația sub formă de tichete de masă. De asemenea, președintele Iohannis a adoptat o lege care prevede reducerea impozitelor pe clădiri și terenuri pentru cetățenii donatori frecvenți.

Șefa Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea, spune că voucherele nu reprezintă un beneficiu materia, ci o modalitate de compensare pentru sângele donat.

„Voucherele care se oferă în acest moment nu reprezintă un beneficiu material. Se dau tichete de masă ca să-și cumpere oamenii de mâncare, ca și compensare pentru sângele donat. Nu sunt considerate compensații materiale. În legislația noastră se specifică faptul că donarea este voluntară, anonimă și neremunerată. Deci, oamenii nu primesc bani, un beneficiu material, ci doar tichete de masă, drept compensare pentru materialul nutrițional pierdut prin donarea de sânge”, a declarat Narcisa Ionașcu Ispas.

Eliminarea voucherelor în România

Eliminarea voucherelor ar putea reduce drastic numărul donatorilor de sânge din România. Fiind posibilă revenirea crizei de stocuri de sânge. Încă nu există o informație oficială cu privire la eliminarea acestor vouchere. Totuși posibila eliminare atrage îngrijorări în ceea ce privește disponibilitatea sângelui.

„Nu știu dacă există riscul ca aceste vouchere să dispară. Dar, dacă ar dispărea, s-ar reduce dramatic numărul de donatori de sânge și cel mai probabil am reveni la crizele de dinainte. Nu cred că ar fi un lucru benefic. Momentan, nu am primit nimic, nici o informare, în acest sens. Cât despre reducerea impozitului, pentru cei care donează constant, am aflat tot din presă, dar nu am primit nimic oficial nici din acest punct de vedere. Dar acestea oricum sunt lucruri care nu țin de noi, ci de fiscalitate și altele… Într-adevăr, suntem victime colaterale… când se fac schimbări”, a mai spus Narcisa Ionașcu Ispas.

În România donatorii se mai bucură de un set de recompensări. O zi liberă, reduceri la transportul în comun și analize medicale gratuite. De menționat că, donarea regulată de sânge reprezintă un plus pentru sănătate, potrivit RomâniaTV.