Infofinanciar > Info > Dobânzile românilor rămân în siguranță! Cum a evoluat ROBOR-ul la 3 luni
Info

Dobânzile românilor rămân în siguranță! Cum a evoluat ROBOR-ul la 3 luni

Bani, Sursă foto: B1 TV
Sursă foto: B1 TV

Potrivit ultimelor date furnizate de Banca Națională a României (BNR) din data de 17 octombrie 2022, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas luni la 8,17%, la aceeași valoare pe care a înregistrat-o și la sfârșitul săptămânii anterioare.

Potrivit BNR, la începutul anului 2022, indicele la trei luni se situa la 3,02%. Însă, treptat, din cauza contextelor politice și economice, acesta a ajuns să crească până la valoarea din prezent. Experții spun că indicele a urmat o pantă ascendentă din data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei.

În privința ROBOR-ului la șase luni, folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a stagnat la 8,27%.

Însă, dacă vorbim de indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, acesta a crescut luni de la 8,37% cât era vineri la  8,39%, scrie Antena 3.

Care sunt factorii care influențează evoluția ROBOR-ului

Valoarea indicelui ROBOR, care este extrem de instabilă, este influențată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la creșterea inflației, lichiditatea de pe piaţa şi politica fiscală.

a) creșterea inflației
Cum în ultima perioadă inflația în România a tot crescut (din cauza creșterilor salariale care au dus și la scumpirea tuturor articolelor de pe piață), era de așteptat ca și indicele ROBOR să înregistreze o majorare.

b) scăderea lichidității în piață
Când nu dispun de multe lichidități, băncile sunt nevoite automat să se împrumute la rate interbancare mai ridicate. Acest comportament financiar duce la creșterea indicelui ROBOR.

c) politicile Ministerului de Finanțe
Unele bănci de pe plan național tind să devină prudente, atunci când în politica fiscal au loc modificări, care de cele mai multe ori sunt confuze. Acest fenomen le face pe instituțiile bancare să-și retragă lichiditățile de pe piață, până când situația se va clarifica.

Isărescu a acuzat băncile

La începutul lunii august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a acuzat băncile că au crescut artificial indicele ROBOR.

„ROBOR-ul se miscă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Eu personal recunosc că poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR-ul. Sunt 10-12 milioane de români care au economisiri, la dobânzi puternic negative, care chiar pierd ținând banii în depozite.

Băncile s-au uitat și la ce se întâmplă în lume, la discuțiile despre foamete, despre celelalte dezechilibre. Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a transmis la acea vreme Isărescu, potrivit celor de la RFI România.