Infofinanciar > Info > Dobânzile cresc, oamenii vor locuințe noi. Care sunt prețurile la apartamente
Info

Dobânzile cresc, oamenii vor locuințe noi. Care sunt prețurile la apartamente

apartament sursa foto Silk District
Sursa foto: Silk District

Cele șase centre regionale au înregistrat o tendință de creștere în ultima lună încheiată. Pe parcursul lui mai, datele prezintă o tendință de creștere a interesului pentru achiziția de proprietăți rezidențiale în marile orale, comparativ cu perioada martie-aprilie.

Așteptările vânzărilor de apartamente au crescut. Toate centrele regionale analizate sunt pe o arie ascendentă la acest capitol. Creșterile au loc atât pe segmentul rezidențiale vechi, dar și e cel nou. Excepția de la regulă este reprezentată de segmentul vechi din Iași.

„În ultimele 30 de zile, cererea atât pe segmentul chiriilor cât și al vânzărilor a înregistrat un avans important față de luna anterioară, la nivel național. În ceea ce privește achiziția, avem un avans al cererii de 13%, în vreme ce interesul pe chirii a crescut cu 30%. Orașele unde cererea a crescut cel mai mult sunt Constanța, Sibiu, Oradea, Timișoara și Brașov”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În București, suma medie care se cere pentru un metru pătrat util este de 1.747 de euro. În luna aprilie s-a înregistrat o majorare cu 3,3% a prețului, când acesta era la valoare de 1.692 de euro. Ambele segmente ale pieței rezidențiale au avut o evoluție pozitivă. Prețurile pe metru pătrat ale locuințelor din blocurile vechi au crescut cu 0,7%: de la 1.602 de euro la 1.613 de euro. Unitățile locative nou-construite au înregistrat un procent de 5% în ceea ce privește prețurile alocate pe metru pătrat util: de la 1.833 de euro la 1.96 de euro.

În Brașov, au fost înregistrate creșteri, de asemenea. Se remarcă o majorare de 3,5% a prețurilor apartamentelor: de la 1.560 de euro la 1.614 de euro. Față de București, metrul pătrat util la apartamentele a ajuns cu 2,2% mai mare decât precedentul: de la 1.471 de euro la 1.504 de euro. Metrul pătrat al noilor locuințe a crescut cu un procent de 5,1% de la 1.643 de euro la 1.726 de euro.

Cele mai mari prețuri sunt la apartamentele din Cluj Napoca. Aici prețul pe metrul pătrat la apartamentele vechi ajunge la 2.310 de euro, iar la cele noi la 2.528 de euro. A fost înregistrat o creștere de 2,2%.

Câți oameni se bucură de o nouă locuință?

Chiar și în acest caz, oamenii și-au dorit să-și cumere o locuință proprie. În luna mai a anului 2022 au fost vândute la nivelul întregii țări 64.606 de imobile. Acest număr este mai mare cu 11.381 decât cel înregistrat în luna aprilie, conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANPCI). Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor este mai mare cu 16.833 decât cel din aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai mult tranzacții de imobile au fost înregistrate în mai 2022 în București, Ilfov și Brașov. Județele care au înregistrat cele mai mici vânzări în aceeași perioadă au fost Sălaj, Călărași și Caraș Severin.