Infofinanciar > Lumea la zi > Dobânda la 16% se menține la Banca Centrală a Rusiei
Lumea la zi

Dobânda la 16% se menține la Banca Centrală a Rusiei

Două procese dure cu care se confruntă România
Sursa foto dreamstime.com

Banca Centrală a Rusiei a păstrat dobânda de politică monetară la nivelul de 16%, conform estimărilor analiștilor, în ciuda continuării presiunilor inflaționiste. În perioada iulie – decembrie 2023, banca a majorat dobânda cu 850 de puncte de bază. Reacționează la deprecierea rublei peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar și solicitarea Kremlinului de a întări politica monetară.

În decembrie, banca a avertizat că riscurile pro-inflaționiste pe termen mediu rămân semnificative. Cu cheltuielile guvernamentale mai mari decât estimatul, crescut riscurile inflaționiste. Instituția subliniază că stabilizarea inflației aproape de ținta de 4% va necesita menținerea dobânzilor ridicate pentru o perioadă mai îndelungată.

Comunicatul băncii indică că în 2024, revenirea inflației la țintă și stabilizarea aproape de 4% vor implica menținerea politicii monetare stricte pe termen lung. Economia Rusiei ar urma să înregistreze un avans de 2,6% în 2024, cu 1,5 puncte procentuale peste prognoza din octombrie.

Cu toate că presiunile inflaționiste s-au diminuat comparativ cu toamna trecută. Acestea rămân ridicate, având în vedere că cererea internă depășește încă capacitatea de producție, conform adevarul.ro.