Infofinanciar > Lumea la zi > Discriminare făcuta de liderul partidului AFD. Vrea să scoată copii cu dizabilități din școli
Lumea la zi

Discriminare făcuta de liderul partidului AFD. Vrea să scoată copii cu dizabilități din școli

copiii cu dizabilități ursa foto: facias.ro
Sursa foto: dw.com

Liderul partidului AfD din Thuringia, de extremă dreapta, Björn Höcke, a insinuat ce planuri ar avea pentru statul german dacă ar guverna. Sistemul educațional ar trebui să fie ,,eliberat de proiectele ideologice” precum ,,includerea”, a declarat fostul profesor într-un interviu la postul de televiziune MDR.

Modelul școlar german actual permite elevilor cu dizabilități să fie învățați alături de alți elevi pentru a le permite participarea egală în societate. Aceasta a fost consfințită în lege în 2009 prin ratificarea Convenției Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

AFD consideră oamenii cu dezabilități ca având o boală

Politicienii germani și activiștii pentru drepturile persoanelor cu dizabilități au reacționat cu șoc atunci când au fost întrebați despre comentariile lui Höcke de către POLITICO. Afirmațiile făcute de Höcke oferă o ,,viziune fără ocolișuri și nefardată a lumii sale de gândire”, a argumentat Wilfried Oellers, reprezentant al persoanelor cu dizabilități în cadrul grupului parlamentar al Uniunii Creștin-Democrate de centru-dreapta din Bundestag.

Corinna Rüffer, reprezentanta Partidului Verde pentru persoanele cu dizabilități, afirmă că nu a fost surprinsă de remarca lui Höcke: ,,AfD consideră dizabilitățile ca fiind o boală. Excluderea persoanelor cu dizabilități din școli duce la excluderea din societate”. Secretarul de Stat Parlamentar Jens Brandenburg a numit remarcile lui Höcke „pur și simplu inumane”, adăugând că: „Domnul Höcke este cunoscut pentru referirile sale naziste.”

,,Toți copiii merită participare egală și mai multe oportunități prin educație inclusivă”, a spus Brandenburg. Jürgen Dusel, Comisarul Guvernului Federal pentru Persoanele cu Dizabilități, a subliniat că Germania are o responsabilitate specială din cauza omorului în masă sistematic al persoanelor cu dizabilități de către naziști. ,,De aceea este important pentru mine să clarific că includerea nu se referă la un proiect de ideologie, ci la implementarea drepturilor fundamentale, a demnității umane, dezvoltării personalității și egalității în fața legii”.

Höcke nu a răspuns la o solicitare de comentariu din partea POLITICO.

,,Eu însumi am urmat mai întâi o școală specială și apoi o școală obișnuită. Această schimbare a fost o binecuvântare pentru mine personal”, a explicat Dusel, care are o deficiență vizuală severă. „Includerea nu reprezintă în niciun caz o povară nici pentru elevii fără dizabilități, ci mai degrabă o îmbogățire, deoarece astfel intră în contact cu persoanele cu dizabilități încă de la o vârstă fragedă și nu dezvoltă prejudecăți în primul rând”.

Conform sondajelor actuale, AfD este considerată cea mai puternică forță în Thuringia, cu o aprobare de 34%. Politicianul din opoziție, Höcke, a afirmat în interviu că își dorește să devină șeful guvernului statului după următoarele alegeri din toamna anului 2024. Höcke nu a răspuns la o solicitare de comentariu din partea POLITICO.

Cu toate acestea, acest lucru pare puțin probabil, deoarece niciun alt partid din parlamentul statului nu cooperează cu AfD. AfD Thuringia este supravegheată de serviciul de informații interne al statului din 2021 și este clasificată ca fiind cu certitudine extremistă de dreapta, conform politico.eu.