Infofinanciar > Esential > Cum se digitalizează industria sănătății? Farmacia viitorului, fără calculatoare
Esential

Cum se digitalizează industria sănătății? Farmacia viitorului, fără calculatoare

farmacie

Anul trecut, sectorul IT&C a ajuns să depășească 8% în contribuția la PIB-ul României, mult peste media europeană care este de 4,8%. Este domeniul cu cea mai dinamică creștere din ultimii ani, de 15-17% anual. Numai că, nu de puține ori, s-a spus că acest sector produce mai degrabă bucăți de soft, subcontractând de la marile firme din afară. Avem, însă, și câteva companii românești care produc soluții de soft complete. Una dintre ele este High-Tech Systems and Software (htss), companie care deține o treime din piața de farma în ceea ce privește digitalizarea.

Am stat de vorbă cu Simona Pavelescu, CEO al companiei, și Ana Gavrilă, Pharma & Retail Product Director, pentru a afla ce soluții dezvoltă htss. Trebuie specificat că domeniul medical (clinici și farmacii) este cel pe care htss este specializat, compania având în acest moment clienți în 15 țări din Europa.

Misiune: scalarea

Simona Pavelescu are o experiență de 20 de ani în domeniul IT și a ajuns la conducerea htss în primăvara anului trecut cu o misiune foarte clară: să restructureze compania și să o scaleze. „Oportunitatea de la htss mi s-a părut deosebit de interesantă din două motive. Pentru că este vorba despre o transformare și o scalare a business-ului, ceea ce se potrivește cu ceea ce am făcut eu în ultimii ani: am construit și am transformat. Al doilea motiv este reprezentat de industrie. Mi se pare extraordinar să faci produse pentru o industrie care ajută omul. Simți că lași ceva în urmă și faci ceva pentru umanitate. Iar în România nu mai există astfel de oportunități. Nu mai există firme care să construiască produse similare cu ale noastre”, spune Simona Pavelescu.

Explică și care sunt principalele produse ale htss, companie care dezvoltă soluții software pentru farmaciști, doctori, asistente și pacienți. Unul dintre ele se numește „Portal de pacient”. Este o aplicație care poate fi instalată și pe telefon și din care ai acces la istoricul tău medical în clinica la care ai abonament.

De asemenea, acces are și medicul, astfel că acesta îți poate emite mai ușor rețete pentru medicamente în funcție de nevoile tale. În momentul în care legea telemedicinei va fi adoptată, în această aplicație vei putea să ai acces la istoricul medical indiferent de locul unde ți-ai facut analizele de-a lungul timpului.

Simona Pavelescu - CEO htss

Simona Pavelescu – CEO htss

Softul care face managementul turelor de lucru

De asemenea, htss a dezvoltat două produse care asigură digitalizarea managementului farmaciilor și clinicilor medicale. Un alt produs interesant, shiftin, se referă la managementul turelor de lucru.

„Și pentru farmacii și spitale problema este resursa umană și cum sunt programate turele. Am dezvoltat o aplicație care generează automat aceste ture ținând cont de legislația locală (pentru ca angajații să nu depășească numărul maxim de ore de muncă, spre exemplu), de obiectivele de business și de preferințele angajaților. Îți arată cum ar trebui programați oamenii în ture de lucru, în funcție de recomandările pe care tu i le dai ca să fie eficient pentru tine ca farmacie, clinică, restaurant, lanț de retail etc. Este un produs industry agnostic. Aplicația este foarte apreciată de angajați, mai ales că le oferă acestora posibilitatea să facă schimb de ture, să menționeze care sunt intervalele orare în care își doresc să lucreze sau să opteze pentru ture suplimentare, explică CEO-ul htss.

Cum se dezvoltă un produs

Totodată, un produs care se bucură de succes în rândul clienților este mindclass – program de e-learning care generează conținut multimedia cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Farmaciștii și medicii au nevoie de specializare continuă în domeniile lor. Prin acest program, clinicile sau farmaciile pun la dispoziție informația brută, iar specialiștii mindclass o transformă într-un curs interactiv. „Avem peste 100 de branduri care au cumpărat acest produs până în acest moment. Ca și entități juridice, firme (anumite branduri au mai multe firme), avem peste 650 de clienți”, susține Simona Pavelescu.

CEO-ul htss îmi explică și cum se dezvoltă un produs în interiorul firmei: „Noi, deși suntem companie de IT, avem un grup de farmaciști și medici cu care lucrăm pentru a înțelege cum funcționeaza sistemul medical și afacerile din acest domeniu. Unii sunt angajații noștri, alții sunt în focus grupuri cu care validăm înțelegerea noastră asupra domeniului în care activează. Este un sistem foarte complex. De aceea, când pornești un proiect pentru un astfel de domeniu trebuie să înțelegi foarte bine business-ul. Este și motivul pentru care nu sunt nici foarte multe companii de IT care să activeze în acest domeniu”.

Ana Gavrilă, Product Director Pharma&Retail htss

Ana Gavrilă, Product Director Pharma&Retail htss

Firmă de IT cu angajați medici și farmaciști

Compania are 500 de angajați, iar din echipa de analiști de business fac parte și medici și farmaciști, care își oferă expertiza proprie pentru ca produsele htss să răspundă cât mai bine nevoilor industriei sănătății.

„Dorința mea este să pun htss pe harta medicală, în primul rând în România. Evident, ne dorim să promovăm produsele noastre și în afara României. Astăzi, la nivel național, avem în jur de 35% din piața de farma. După primul an de mandat, mi-aș dori să creștem cu minim 5% această zonă”, spune în încheiere Simona Pavelescu.

Și dacă tot am ajuns la piata farma, trecem la unul dintre cele mai interesante produse ale htss: wisepharm. Iar pentru a înțelege cum funcționează, am stat de vorbă cu Ana Gavrilă, Pharma & Retail Product Director în cadrul htss. Practic, omul care a coordonat apariția acestui produs.

Prima curiozitate: cum se demarează un astfel de proiect? „Când demarăm realizarea unui nou soft plecăm întotdeauna de la problema clientului. Ca să identifici nevoia unui soft în piață trebuie să identifici problema. Eu, după 20 de ani de activitate în industria farmaceutică, când vreau să identific o problemă mă duc într-o farmacie și le cer un scaun, mă pun într-un colț și studiez ce se întâmplă. Stau acolo o zi întreagă. Fac asta ca să înțeleg la prima mână, dar și pentru că de multe ori când te duci să prezinți un soft tu vorbești cu proprietarul, cu omul care stă la birou. Și care nu mai este atât de conectat la activitatea de zi cu zi. Managerul află când apar probleme. Dar când lucrurile merg relativ bine, există riscul să nu-și dea seama că procesele pot fi îmbunătățite și eficientizate și mai mult”, îmi explică Ana Gavrilă.

Softul care încurajează dialogul farmacist-pacient

Spune că sunt vreo 200 de farmacii în București pe care le știe de când avea 20 de ani. Primul lucru pe care l-a identificat în studiul ei pe teren este că oamenii „nu mai au răbdare să vorbească unii cu alții”. Farmacistul nu mai întreabă pentru ce îi trebuie unui pacient un anumit produs sau altul. „Ne-am gândit cum ar fi ca în ecranul în care farmacistul tastează aspirină să îi apară o casuță de dialog care să conțină întrebările de anamneză. Să fie astfel întrebat pentru cine ia, dacă a mai luat în trecut și apoi o întrebare specifică acelui medicament. Adică, nu cumva ai ulcer? Și atunci m-am dus și le-am prezentat managerilor de farmacii această problemă și soluția”, spune managerul din cadrul htss.

Lipsa dialogului scade și șansele unei farmacii de a crește vânzările. Totodată, faptul că farmacistul nu mai pune întrebări crește riscul ca acesta să recomande un medicament greșit și pacientul să se simtă rău. Și, în acest caz, nu se mai întoarce în acel loc. Dar dacă un pacient simte ca farmacistul este atent, îi pune întrebări profesioniste, va deveni fidel. Așa că aceste întrebări au apărut în soft.

O altă nevoie identificată la managerii de farmacii a fost aceea ca softul să lucreze bine pe eliberarea de rețete compensate. Soluția a fost simplă. În wisepharm a fost introdus un set de reguli care sunt identice cu cele ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În felul acesta, dacă softul a acceptat eliberarea unor medicamente de pe o rețetă compensată, nu mai există emoții că decontarea va fi respinsă de CNAS.

„Am vrut să facem în loc de un soft, un asistent virtual. Așa a apărut ideea wisepharm”, concluzionează Ana Gavrilă.

Sute de mii de oameni mor din cauza medicației greșite

Apare întrebarea ce se întâmplă dacă un farmacist fentează softul? Nu pune întrebările, dar bifează că le-a adresat. „Am pus o metodă de măsurare, să ne asigurăm că farmaciștii parcurg tot procesul. De câte ori dau skip întrebărilor, primesc un emoticon trist, de câte ori parcurg întrebările, primesc unul zâmbitor. Softul își dă seama și dacă ai bifat fără să întrebi pacientul, pentru că face comparație cu ce a pus în coș. Și își poate da seama dacă ai simulat că ai pus întrebările”, explică managerul. În cazul în care sunt constatate astfel de probleme, este avertizat patronul farmaciei.

Dar nu este vorba numai despre vânzări în acest dialog farmacist-pacient. Statisticile arată că mor între 150 și 170 de mii de oameni anual din cauza medicamentelor eliberate greșit.

„Problema este că în ultimii 20 de ani s-au dezvoltat foarte multe produse farmaceutice. Paracetamol era unul singur, iar acum ai peste 20 de produse care conțin aceeași substanță. Și dacă te apuci să combini trei variante de paracetamol, apar alte probleme. Sau dacă tu ești hipertensiv și ți-am dat un antiinflamator foarte puternic pentru că nu te-am întrebat ce ai, acest medicament poate genera probleme mult mai grave. Softul analizează automat și interacțiunea între medicamente, astfel încât să nu ajungi ca farmacist să îi dai unui om medicamente care îi pot provoca o supradoză sau o intoxicație”, îmi explică Ana Gavrilă.

De ce nu mai au timp farmaciștii

De ce nu mai au timp angajații unei farmacii să stea de vorbă cu clienții, să dea sfaturi, să îi asculte? Pentru că un farmacist trebuie să se ocupe și de recepția mărfii și de administrarea stocurilor. Pentru a-l elibera de aceste sarcini repetitive, softul ajută și în această privință, constatându-se astfel că în cazul recepției de produse, wisepharm crește viteza și eficiența cu 37%.

„Tot ceea ce înseamnă produse de prevenție și imunitate, sunt amplasate în fața farmaciei, în spațiul liber. Și atunci, decât să se uite pacientul singur la raft, nu mai bine îl eliberezi pe farmacist de sarcinile repetitive, pentru ca acesta să poată ieși din spatele calculatorului și să-i ofere mai multă atenție și consultanță pacientului? – spune responsabila pentru produse Pharma & Retail din cadrul htss.

Riscul degradării stocurilor din farmacii

În urmă cu 15-20 ani, unul dintre motivele pentru care farmaciile și-au degradat stocurile a fost că achiziționau ineficient. Ce însemna asta? „Veneau agenții de vânzări și convingeau farmacistul să comande mai multe cutii de medicamente, fără ca acesta să știe în cât timp le poate vinde. Și expirau medicamentele, dar farmaciile le plăteau. Ei nu aveau statistică cu media zilnică de vânzări pentru fiecare produs. Așa că wisepharm le spune pentru câte zile mai au stoc dintr-un anumit produs și când trebuie să se aprovizioneze. Cel mai bine este să te aprovizionezi pentru 15-30 de zile cu un produs anume. Softul îți face o sugestie de comandă, după ce compară și cu ce vindeai anul trecut în aceeași perioadă”, explică Ana Gavrilă.

Softul pune și limită de comandă. El îi poate sugera farmacistului să ia cinci cutii dintr-un anumit medicament, dar managementul poate lăsa o marjă de eroare de 20% la decizia farmacistului. Așa că el poate comanda maxim șapte cutii, dar nu mai mult de atât. Dacă vrea 10, nu îl lasă softul.

Visul

Totodată, softul mai face și managementul stocurilor. În sensul că are grijă să îți atragă atenția că anumite substanțe sunt puse unde nu trebuie sau că ai mostre de cosmetice pe care le-ai deschis de prea mult timp pe raft și trebuie aruncate.

Sună SF, dar este realitate. În loc de concluzii am o ultimă curiozitate: cum va arăta farmacia viitorului?

„Visul meu este ca sistemul pe care îl facem să nici nu mai fie atins de cineva. El doar ascultă conversația dintre pacient și farmacist. Și alcătuiește coșul de cumpărături singur. Farmacistul stă de vorbă cu pacientul, la final se uită pe ecran și vede ce a scris soft-ul, schimbă ceva dacă e cazul și încasează. Nu mai tastează, nu ma scanează, nu mai face nimic în afară de a se ocupa de pacient. Îl pune pe pacient în mijlocul activității sale. Sistemul nu va înlocui niciodată dialogul dintre farmacist și pacient și nici nu ar trebui. Mă aștept ca următorii 15 ani să se termine cu calculatoarele în farmacii. Angajații vor sta cu tabletele în mână la discuții cu pacienții”, îmi răspunde Ana Gavrilă.