Infofinanciar > Info > Diaspora va vota civilizat, adică prin corespondență. Ne apropiem de secolul XXI
Info

Diaspora va vota civilizat, adică prin corespondență. Ne apropiem de secolul XXI

Vot-sursa-foto-unsplash.com
sursa-foto-unsplash.com

Românii care trăiesc în străinătate vor avea posibilitatea să-și exercite dreptul de vot prin corespondență la alegerile europarlamentare, potrivit unei propuneri legislative aflate în dezbatere în Senat. Acestă inițiativă prevede o potențială modificare a legislației electorale pentru a extinde dreptul de vot prin corespondență la alegerile pentru Parlamentul European, într-un mod similar cu alegerile parlamentare sau prezidențiale.

Propunerea vizează modificarea a două acte normative esențiale. În primul rând, se urmărește modificarea Legii nr. 33/2007, care reglementează organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European în România. În al doilea rând, se intenționează modificarea Legii nr. 288/2015, care stabilește condițiile pentru votul prin corespondență.

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate se vor înregistra

Prin aceste schimbări, se propune ca românii din străinătate să poată vota prin corespondență la alegerile europarlamentare, oferindu-le astfel posibilitatea de a-și exprima opțiunile politice și în cadrul acestui scrutin. Această inițiativă este în concordanță cu drepturile democratice ale cetățenilor și cu dorința de a asigura un proces electoral mai inclusiv și accesibil pentru toți românii, indiferent de locul în care se află.

Propunerea legislativă aflată în dezbatere la Senat reprezintă un pas important în direcția extinderii dreptului de vot prin corespondență pentru comunitatea românilor din străinătate și în crearea unui cadru legal adecvat pentru exercitarea acestui drept la alegerile pentru Parlamentul European.

Modificările propuse în legislația electorală vor oferi oportunitatea românilor care locuiesc în străinătate să poată vota prin corespondență și la alegerile europarlamentare. Concret, în cadrul Legii nr. 288/2015 se va adăuga o prevedere prin care dreptul la vot prin corespondență va fi reglementat și în cazul alegerilor pentru Parlamentul European, în plus față de alegerile pentru Senat, Camera Deputaților și prezidențiale. În același timp, Legea nr. 33/2007 va suferi mai multe modificări și completări, cu scopul de a detalia procedura votului prin corespondență pentru alegerile europarlamentare.

Conform propunerii, începând cu data de 1 ianuarie a anului în care se desfășoară alegerile europarlamentare și până la expirarea a cel mult 15 zile de la începerea perioadei electorale, alegătorii care doresc să voteze în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European vor avea posibilitatea să se înregistreze în Registrul electoral ca alegători în străinătate.

Modificarea propusă în lege va permite alegătorilor să ofere sprijin mai multor partide sau alianțe politice

Acest proces va fi realizat prin intermediul unui formular online, disponibil pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Alegătorii vor completa formularul cu datele personale precum numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea și țara unde doresc să își exprime votul. Alături de aceste informații, ei vor atașa o copie scanată sau o fotografie a actului de identitate. De asemenea, pentru a vota prin corespondență, alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor trebui să se înregistreze în prealabil ca alegători prin corespondență, în conformitate cu prevederile stabilite de aceeași lege.

Aceste schimbări propuse în legislația electorală reflectă dorința de a extinde accesul la vot pentru românii din diaspora și de a asigura că toți cetățenii au posibilitatea de a-și exercita dreptul democratic la vot, indiferent de locația lor geografică. Modificarea propusă în lege va permite alegătorilor să ofere sprijin mai multor partide sau alianțe politice, alianțe electorale, organizații reprezentând minoritățile naționale sau candidați independenți.

În prezent, conform Legii nr. 33/2007, un alegător poate acorda sprijin doar unei singure entități politice, fie că este vorba despre un partid, o alianță politică, o alianță electorală, o organizație reprezentând minoritățile naționale sau un candidat independent. Rescriind această prevedere în alte cuvinte, propunerea va extinde dreptul alegătorilor de a susține mai multe opțiuni politice, oferindu-le o mai mare flexibilitate în exprimarea voinței lor politice în cadrul procesului electoral, conform ziarulromanesc.de.