Info

Diana Morar: Condamnații nu mai pot candida în alegeri, grație eforturilor PNL. Declarații din partea deputatului liberal

Inchisoare Sursa foto Romania Libera
Sursa foto Romania Libera

Diana Morar a postat pe pagina sa de Facebook un comunicat prin care laudă eforturile PNL de a interzice participarea condamnaților în orice tip de alegeri. Aceasta a creat și o paralelă între inițiativa USR și proiectul depus de PNL încă din 2017, prin Alina Gorghiu.

Olivia-Diana Morar este un deputat român, ales în 2020 din partea Partidului Național Liberal. Ea și-a construit profilul pe baza dorinței de a se autodepăși la fiecare pas și de a identifica zonele ce necesită îmbunătățire la nivelul României.

Postarea Dianei Morar

Diana Morar a deschis declarația prin a menționa faptul că inițiativa ,,Fără penali”va deveni aplicabilă pentru toate alegerile din România, începând cu cele care au loc în 2024.

,,Legea 294/2022 și Legea 295/2022, publicate in Monitorul Oficial sunt legile pe care le-am armonizat in Parlament pentru ca inițiativa ,,Fără penali” să devină aplicabilă pentru toate alegerile din țara noastră, începând cu cele ce vor avea loc in 2024. Condamnații nu mai pot candida în alegeri, grație eforturilor PNL, care a reuşit să extindă la toate infracțiunile interdicţia de a candida pentru cei cu condamnări definitive la toate tipurile de alegeri”

sursa foto – Facebook

Paralela între propunerea USR și proiectul PNL

Diana Morar a ținut să precizeze că proiectul prin care condamnaților le este interzisă participarea în alegeri a fost inițiativa PNL. USR a avut un plan asemănător, dar acesta viza doar interzicerea condamnaților care au avut antecedente pentru infracțiuni contra copiilor.

,,Cel mai important criteriu de integritate al PNL autoimpus pentru alegeri încă din 2015, devine literă de lege pentru toate partidele. Trebuie precizat că proiectul inițial al USR prevedea interdicția de a fi aleși pentru cei condamnați pentru infracțiuni contra copiilor. Forma legii promulgată astăzi este cu mult îmbunătățită, pe modelul din proiectul PNL, în sensul extinderii interdicției.

Aceasta a lăudat inițiativa Alinei Gorghiu și a precizat că forma finală a proiectului a avut amprenta PNL.

,,PNL a depus proiectul inițiat de Alina Gorghiu în 2017 (înainte de campania USR din 2018). La Camera Deputaților PNL eu am conciliat două proiecte (Plx 480/2017, inițiat de PNL și Plx 535/2021, inițiat de USR și având coinițiatori colegi din PNL, inclusiv eu), obținând astfel forma prin care să nu poată candida la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale cei care au condamnări penale definitive pentru fapte săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea.”

Diana Morar a accentuat în finalul postării meritele Partidului Național Liberal în implementarea legii care interzice condamnaților să candideze în alegeri.

,,Corect este ca oamenii să știe cum stau lucrurile cu adevărat pentru că există diferență mare între intenția USR (Interdicție pentru infractorii cu infractiuni sexuale asupra minorilor) cu acest proiect și forma finală rezultată în urma intervenției mele pe prevederile privind interdicția de a candida a celor condamnați penal. Normalitatea devine realitate” a conchis Diana Morar.