Infofinanciar > Opinii > Soft skills vs. hard skills. De ce ar trebui să te concentrezi pe dezvoltarea de soft skills și cum poți face acest lucru
Opinii

Soft skills vs. hard skills. De ce ar trebui să te concentrezi pe dezvoltarea de soft skills și cum poți face acest lucru

Dana Meleghi, htss
Foto: Arhiva personala

Trăim într-o lume în care tehnologia ne împinge să evoluăm, atât ca societate cât și ca oameni, iar fără învățare continuă riscăm să avem probleme de adaptare la business dar și în plan personal.

De exemplu, părinții se adaptează permanent pentru a putea să țină pasul cu ai lor copii, cu acele canale de social media pe care le folosesc, cu limbajul specific generației etc. Cei care nu o fac, rămân în urmă, apare o ruptură consistentă între generații.

La fel se întâmplă și în companii, cei din generația X trebuie să țină pasul cu cei din generația Z, de exemplu din punct de vedere hard skills și nu numai.  Adaptarea și învățarea se fac atât pe palierele de cunoștințe specifice unui job, dar și pe partea de comunicare, colaborare, abordare, deci zona de soft skills.

Soft skills vs. hard skills

Distincția dintre soft și hard skills este încă topic de dezbatere în domeniul psihologiei, ele împletindu-se în bună măsură în funcție de profesii. Totuși, diferențierea poate fi făcută, hard skills referindu-se la abilitățile și cunoștințele din zona tehnică sau practică a unui job, partea tangibilă și cuantificabilă care se poate dobândi fie prin studii, traininguri sau cursuri, iar soft skills acoperă capabilitățile din zona interpersonală, chiar psihologică.

Hard skills: tot ce ține de zona de competențe strict profesionale și ne ajută să îndeplinim sarcinile din fișa postului.

Soft skills – cele care îmbracă și armonizează relația dintre profesioniști. Aici vorbim despre concepte ce țin de inteligență emoțională, comunicare, diplomație, persuasiune, oferire de feedback etc.

În practică, vorbim despre profesii care au în componență atât abilități de comunicare, relaționare, coordonare – deci zona de soft skills, dar și competențe profesionale core din domeniul respectiv, cunoștințele legate de exercitarea profesiei respective. Pentru o persoană cu studii în zona de software development, de exemplu, putem defini hard skills drept abilitățile tehnice necesare pentru dezvoltarea de software, cunoașterea unor limbaje de programare sau framework-uri relevante.

Procesele de performance management

De obicei, procesele de performance management au segmente dedicate pentru evaluarea și măsurarea cunoștințelor necesare în profesie, cât și pentru scorarea pe partea de soft skills (comunicare, lucru în echipă, oferirea și primirea de feedback).

În procesele de recrutare sunt evaluate și aceste dimensiuni soft pe lângă partea de interviu „tehnic” axat pe cunoștințe specifice jobului pentru care se recrutează.

Concluzia este că aceste abilități trebuie văzute complementar pentru a avea succes profesional, un bun profesionist, apreciat la locul de muncă este acela care știe să îmbine în munca de zi cu zi abilitățile hard ale jobului, dar dispune și de mijloacele potrivite de comunicare, relaționare în echipă.

De ce sunt importante soft skills?

Studiile arată că persoanele care se bucură de cel mai mare succes profesional au și un nivel crescut de competențe pe zona de soft skills. Degeaba avem de-a face cu un super profesionist, dacă relaționarea în echipă este defectuoasa, acest comportament ducând cumva la autoizolare și/sau scorare modestă în procesele de performance management.

Apoi, gradul de acceptare de către colectiv este unul mic atunci când lipsesc aceste calități „de lume” și riști să rămâi izolat și neascultat.

Un studiu condus de Universitatea Harvard, the Carnegie Foundation and Stanford Research Center, a concluzionat că  85% din succesul unui job vine din dezvoltarea armonioasă pe zona de soft skills și people skills  și doar 15% din succesul la job vine din cunoștințele tehnice (hard skills).

Care sunt cele mai căutate soft skills de către angajatori?

În ultimii ani se vorbește mult în companii despre conceptul de inteligență emoțională cu toate componentele sale (autocunoașterea, autoevaluarea, stăpânirea de sine, gestionarea relațiilor etc). La fel, companiile pun accent pe partea de dezvoltare a competențelor în zona de storytelling, presentation skills, mentoring & coaching, companiile oferind suport în acest sens.

Ca lider, este important cum abordezi o situație, iar cei mai de succes sunt aceia care reușesc să găsească calea echilibrată, să țină cont de individualitățile din echipă și de motivația oamenilor pe care-i coordonează. În final, aceste lucruri fac diferența în piața muncii, liderii fiind cei care țin echipele aproape iar priceperea lor este cheia organizațiilor de succes.

Orice soft skill se poate îmbunătăți și dezvolta atât timp cât ne dorim schimbarea, dorim să creștem în diverse forme. Totul pleacă de aici, de la motivația pentru evoluția fiecăruia dintre noi. Liderii au o influență directă în creșterea competențelor soft skills, leading by example fiind o metodă de influențare și învățare pentru cei care stau aproape de un lider carismatic, puternic.

Sunt mai multe modalități de a aduce informații aproape de angajați, dar cel mai adesea  vorbim fie despre platforme de e-learning, sesiuni de wellbeing online sau offline, workshopuri pe diverse teme, coaching, mentoring ori clasicul training.

Așa cum spuneam, interesul și dorința de creștere a acestor componente trebuie să vină de la angajați, să fie cointeresați să-și ridice nivelul de competență, altfel acțiunile companiei sunt mult diminuate.

Cum poți să-ți demonstrezi soft skills în CV sau în timpul unui interviu de angajare?

Din CV pot să reiasă mai greu capabilitățile de soft skills, poate doar dacă se vede un interes manifestat fie prin studii de specialitate, workshopuri, dar și activități de voluntariat care ar trebui să șlefuiască și să consolideze anumite componente din ceea ce numim generic competențe soft skills.

Altfel, în interviul de angajare se pot verifica și valida fie prin întrebări situaționale sau studii de caz diverse competențe din zona de soft skills.

Desigur, în general, modul de abordare a discuției de interviu, poziționarea din timpul acestuia, îți pot oferi suficiente exemple din care se pot trage concluzii relevante și pentru acest set de competențe.

Cum pot companiile să încurajeze dezvoltarea de soft skills a angajaților și să le ofere oportunități de formare și dezvoltare?

Companiile pot și trebuie să încurajeze dezvoltarea de soft skills a angajaților. Aici însă vorbim de două componente – ceea ce înveți informal de la colegi și manageri, precum și partea formală, atunci când angajatorul este preocupat de creșterea nivelului și te expune unor cursuri, workshopuri dedicate.

Un alt lucru interesant îl reprezintă poveștile de succes ale liderilor, de multe ori acestea, dacă sunt comunicate în maniera potrivită în cadrul companiei, pot ajuta – sunt exemple clare de succes și învățare care pot să reprezinte o sursă autentică și credibilă pentru alții care vor, speră și pot mai multe.

Cum pot fi evaluate și măsurate progresele în dezvoltarea de soft skills?

Evaluarea trebuie, în primul rând, să se facă de către fiecare vizavi de propria persoană, având în minte faptul că, pentru a avea un progres pe termen lung, ai nevoie de dorință de schimbare, voință și exercițiu.

Sunt câteva tehnici relativ simple prin care te poți autoevalua – exemple de situații similare din trecut, modul cum au fost gestionate atunci versus acum. Totodată, pot fi utilizate chestionare simple, administrate înainte și după schimbarea comportamentului. Este bine știut faptul că pentru a schimba un comportament trebuie să-l exersezi cel puțin 21 de zile fără întrerupere pentru a putea să ai rezultate, dar cheia este ca acțiunile de schimbare să fie mici și constante. Schimbarea nu trebuie să fie bruscă, ci în pași mici și constanți. Acest principiu este valabil atât pentru zona de soft cât și de hard skills.

Impactul dezvoltării de soft skills asupra carierei și vieții personale

Odată dobândite competențe și abilități în zona de soft skills, acestea se reflectă automat și în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Asta pentru că nu există o dihotomie între „eu profesionistul” și „eu cel din familie”. Desigur, înțelegem că sunt mici diferențe, dar dacă sunt obișnuit să comunic, să pun pe masă o situație, o problemă, o fac în ambele situații, și atunci când îmi pun pălăria de angajat, dar și atunci când sunt în familie.

Concluzia este că, pentru a avea succes, este nevoie să dispui în egală măsură capabilități și abilități în zona de competențe profesionale, dar este crucial pentru a te integra în echipă sau pentru a putea să evoluezi într-un rol managerial, să-ti dezvolți și componente ce țin de modul în care comunici, dai feedback, te raportezi la oameni în general. Noi suntem, în final, oameni, nu AI și exact aici fac diferența soft skills. Aceasta este partea care ne diferențiază de un computer sau o mașină de lucru și atât timp cât punem această componentă umană în slujba noastră, în familie sau în organizații, ne evidențiem în sens pozitiv.

Descriere autor:

Dana Meleghi este Directorul de Resurse Umane al companiei htss, având peste 18 ani de angajament neclintit în lumea HR. Călătoria Danei a fost definită de pasiunea ei pentru cultivarea talentelor, modelarea culturilor și încurajarea dezvoltării. Cu o carieră ce se întinde pe aproape două decenii, Dana și-a rafinat expertiza în diverse domenii ale HR-ului: De la recrutare și staffing la managementul talentelor, evaluarea angajaților, studii de salarizare, învățare și dezvoltare, și managementul personalului, lăsându-și o amprentă durabilă în fiecare zonă. Determinarea Danei pentru excelență este evidentă în palmaresul ei profesional, aducând o perspectivă inovatoare în peisajul mereu în schimbare al resurselor umane.