Infofinanciar > Info > Despăgubiri uriașe pentru persoanele accidentate în taxi, Uber sau transportul în comun. Cum se primesc banii
Info

Despăgubiri uriașe pentru persoanele accidentate în taxi, Uber sau transportul în comun. Cum se primesc banii

rca, sursa foto playtech
Credit imagine: Playtech

Există situații în care românii ajung să fie răniți atunci când se află în autobuz, tramvai sau chiar într-un taxi, fie el Uber sau aparținând de altă firmă de taximetrie. Deși aceste incidente nu sunt rare, puține persoane știu că pot cere despăgubiri în majoritatea situațiilor de acest gen.

Banii pe despăgubire sunt obținuți prin intermediul poliței RCA a vehiculului care a fost implicat în coliziunea care ți-a produs răni. Suma pentru care ești eligibil depinde atât de valoarea poliței pe care a contractat-o șoferul, cât și de gravitatea rănilor pe care le-ai suferit în urma impactului. Deși o astfel de poliță este de regulă asociată cu daunele materiale, ea acoperă și costuri pricinuite de daune corporale și deces.

Ce sume acoperă asigurarea

În cazul unui accident, ești eligibil pentru următoarele sume: 6,07 milioane euro pentru răni corporale și deces. În cazul din urmă, banii sunt transmiși persoanelor care au succesoral vorbind acest drept. Pentru pierderi de ordin material, suma acordată poate ajunge până la 1,22 milioane de euro, conform informațiilor obținute de antena3.ro.

Trebuie însă ca persoana care solicită despăgubirea să țină cont de anumiți factori. De exemplu, ea nu va fi eligbilă pentru bani prin intermediul RCA dacă a avut o contribuție la înfăptuirea accidentului sau dacă nu și-a luat toate măsurile de siguranță înainte ca impactul să aibă loc.

Ce spun companiile de asigurări

Majoritatea companiilor care activează îmn domeniul asigurărilor nu au răspuns la inițiativa de anchetă a platformei de știri HotNews. Singura excepția a fost firma Omniasig, care a venit cu următoarele precizări:

„Polița RCA acoperă și prejudiciile cauzate în urma unor vătămări corporale sau decesul unor persoane ca rezultat din evenimente rutiere produse în timp ce aceștia erau călători/pasageri în mijloacele de transport public în comun sau în timpul unor călătorii efectuate în regim de taximetrie ori ridesharing.
În principiu, pentru astfel de cazuri răspunde asigurătorul RCA al autovehiculului condus de șoferul vinovat de producerea accidentului care poate fi șoferul autovehiculului în care se afla pasagerul sau șoferul altui autovehicul, iar persoanele păgubite trebuie să se adreseze cu o cerere de despăgubire acestui asigurător RCA.
De asemenea, este important de subliniat că nu se acoperă prejudiciul cauzat integral sau în parte din culpa pasagerului, în funcție de contribuția cauzală a acestuia la producerea vătămărilor sau decesului (ex. nu purta centura de siguranță, călătorea în picioare și nu așezat pe scaun dacă erau locuri disponibile, nu se susținea de barele de siguranță etc.)”. Altfel spus, este obligatorie redactarea unei cereri către asigurător, precum și demonstrarea faptului că persoana vătămată nu a contribuit în niciun fel la accidentare.