Infofinanciar > Info > Despăgubiri de peste 900 de milioane de lei pentru fermierii români. Care sunt beneficiarii acestui ajutor de la stat 
Info

Despăgubiri de peste 900 de milioane de lei pentru fermierii români. Care sunt beneficiarii acestui ajutor de la stat 

bani agricultura, fonduri agricultura, sursa foto dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Peste 148.000 de fermieri români au fost afectați de seceta pedologică de anul trecut, iar aproximativ 1,11 milioane de hectare au fost distruse în proporții de variate, unele chiar de 100%.

Agricultorii, care au culturi înființate în primăvara anului trecut, vor beneficia de un ajutor financiar de la stat sub formă de grant nerambursabil în valoare de peste 869 de milioane de lei, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Care sunt românii care vor pune mâna pe bani

Datele centralizate din procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru culturile agricole arată că un număr mai mare de 148.000 de fermieri cu culturi de peste 1.110.000 de hectare cu soia, mazăre, floarea-soarelui și porumb. Peste 705.000 ha de porumb, 360.000 ha cu floarea-soarelui, 47.300 cu soia și peste 8.100 cu mazăre au fost distruse de seceta pedologică.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis că „Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi. Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acordă se diminuează corespunzător”.

Potrivit MADR, persoanele care pot beneficia de sumele acordate ca ajutor sub forma grantului sunt agricultorii care dețin proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de secetă, întocmit cel târziu până la data de 30 noiembrie 2022, pentru culturile de mazăre, floarea-soarelui, soia și porumb.

De asemenea, beneficiarii sunt obligați să nu se afle în dificultate cu excepția celor care se află în situații dificile din cauza secetei de anul trecut.

Cum se va desfășura acordarea grantului

Schema de ajutor oferită de statul român sub forma unui grant nerambursabil producătorilor agricoli pentru culturile afectate de seceta din perioada cuprinsă între lunile martie și septembrie a anului trecut se va asigura din bugetul Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Schema ar urma să se aplice pe întreg teritoriul țării noastre, iar sumele vor ajunge la beneficiari cel târziu pe data de 31 decembrie 2023, potrivit RomâniaTV.

În cazul beneficiarilor de grant care dețin și un contract de asigurare contra secetei sau au beneficiat de măsura 17.1 din Planul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru primă de asigurare în caz de secetă, dacă despăgubirea de la firmele de asigurare calculată pe hectar, însumată cu grantul per hectar posibil de acordat duce la o depășire a valorii de 80 de procente din cheltuielile eligibile, aceștia sunt obligați să restituie contravaloarea sumei care reprezintă depășirea în cauză  cu plata dobânzii aferente pieței.

„Având în vedere prevederile pct.357 din Comunicarea Comisiei – Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale (2022/C 485/01), ajutoarele și orice altă plată primită în scopul compensării pagubelor, inclusiv plățile furnizate în cadrul altor măsuri”.