Infofinanciar > Info > Despăgubiri de 600 de euro! Drepturile românilor care călătoresc cu avionul
Info

Despăgubiri de 600 de euro! Drepturile românilor care călătoresc cu avionul

Despăgubiri de 600 de euro! Drepturile românilor care călătoresc cu avionul
Sursa foto Republica

Ne aflăm în sezonul estival, lucru care înseamnă că a început perioada vacanțelor de vară. Oamenii de abia așteaptă să plece în concediu și să petreacă timp alături de familie sau prieteni în locurile lor preferate sau în cele mai populare destinații de vacanță. Românii sunt pasionați de călătorii, motiv pentru care, cei mai mulți dintre ei aleg să plece în vacanțe peste hotare. Bulgaria și Grecia sunt cele mai frecventate destinații pentru vacanțele la malul mării, iar de cele mai multe ori, turiștii aleg să ajungă în aceste țări cu avionul.

Un bilet cu avionul poate avea un cost destul de ridicat, dar acest tip de transport oferă multe avantaje și o mai mare siguranță legată de ora sosirii la destinație. Dar și în acest context pot apărea probleme. În acest context, românii trebuie să cunoască care sunt drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul.

Despăgubiri de sute de euro

Zborul cu avionul aduce multe avantaje pentru cei care doresc să călătorească. Avionul reprezintă unul dintre cele mai sigure mijloace de transport pe distanțe mari. Dar, la fel cum pasagerii au anumite obligații, spre exemplu de a fi la timp pentru zbor sau de a se comporta civilizat, au și anumite drepturi. În ultima perioadă, au existat multe zboruri ce au avut întârzieri destul de mari sau care au fost direct anulate, iar oamenii nu au mai ajuns astfel la timp la destinație. În acest caz, pasagerii acelui zbor au dreptul de a primi o despăgubire pentru situația respectivă. Aceste despăgubiri pot ajunge la sume destul de mari, în funcție de cât de mare este întârzierea față de programarea inițială.

Astfel, aceste lucruri trebuie să fie cunoscute de persoanele care urmează să zboare cu avionul. Aceste despăgubiri pe care companiile le oferă clienților pot ajunge și la sute de euro. Astfel de situații, în care zborurile sunt anulate sau întârzie o perioadă lungă de timp poate strica planurile oamenilor, fie că e vorba de o plecare în vacanță sau o călătorie de afaceri. Un lucru care necesită cunoscut este faptul că orice problemă întâmpinată la nivelul zborului trebuie comunicată imediat transportatorului. Aceste situații de întârziere sau anulare a zborului sunt prevăzute în cadrul unui regulament european, ce are în vedere protejarea pasagerilor.

Astfel, conform regulamentului, dacă zborul întârzie o perioadă de timp mai lungă sau este anulat, pasagerii au dreptul la despăgubiri. „Dacă este anulat cu mai puțin de 14 zile înainte de îmbarcare sau are întârziere mai mare de trei ore, sau se refuză îmbarcarea, are dreptul la despăgubiri. Se calculează după distanță. În Europa, este între 250 și 400 de euro. La cele intercontinentale, se poate ajunge la 600 de euro”, a explicat Marian Mihail, avocat.

Drepturile pasagerilor

Oamenii beneficiază de multe drepturi în cazul în care zborul lor este anulat  sau a întârziat o perioadă mai lungă. Însă, regulamentul european ce are în vedere protecția pasagerilor se aplică doar în cazul anumitor zboruri. De asemenea, românii sunt foarte pesimiști în legătură cu aceste despăgubiri și nu cred că le vor primi vreodată. Totuși, există și alte beneficii. Dacă zborul este reprogramat, pasagerul are dreptul de a primi mâncare și băutură gratis din partea companiei. În cazul în care zborul este mutat a doua zi, oamenii vor primi o noapte de cazare gratuită, conform Antena 3 .