Infofinanciar > Info > Deși deja scump, de la 1 august cresc prețurile pe litoral! Cât vor plăti românii pentru un sejur
Info

Deși deja scump, de la 1 august cresc prețurile pe litoral! Cât vor plăti românii pentru un sejur

capital.ro
Sursă foto: capital.ro

Litoralul românesc a ajuns să fie o destinație preferată de turiștii de la noi din țara și de cei din străinătate. Deși prețurile sunt deja destul de piperate, încă de la începutul sezonului estival, hotelierii au anunțat că de la data de 1 august, prețurile vor trece prin încă o etapă de scumpiri. Acest lucru nu descurajează însă turiștii, care își pregătesc vacanța la noi, fără să țină cont de aceste majorări. 

La acest moment, peste 100.000 de turiști se află pe litoralul românesc. Deși este o sumă foarte mare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul acestora a scăzut cu până la 20 de procente, după cum arată statisticile. 

O posibilă cauză pentru această scădere substanțială este răcirea bruscă a apei mării, cauzată de un fenomen meteorologic numit „upwelling”, care a cauzat curenții marini să apucă la țărm apă din larg și din adâncuri. Ca urmare acestui fenomen, în ultimele zile temperatura apei a scăzut cu până la 10 grade Celsius, apa fiind la fel de rece ca la începutul primăverii, și nici de cum să aibă o temperatură specifică datei din calendar. 

Deși apa se încălzește, prețurile cresc 

Specialiștii în științele marine și meteorologii au preconizat că din cursul săptămânii viitoare, apa mării se va încălzi la loc, și va avea din nou o temperatură specifică acestei perioade a anului. 

Însă, cu toate că apa se va încălzi, prețurile ar urma să crească și ele, factor ce ar putea mai mulți români să renunțe la vacanțele planificate, deoarece nu mai pot susține o asemenea cheltuială.  

De la data de 1 august sunt așteptate noi creșteri de prețuri, deși unii comercianți au declarat că vor face tot ce le stă în putință pentru a păstra prețurile cât mai mici, astfel încât turiștii să nu fie nevoiți să facă o recalculare de urgență a bugetului pentru concediul de pe litoral. 

Când se întorc prețurile la normal 

Potrivit comercianților, nu doar costurile pentru cazare se vor majora, ci și pentru mâncarea de la restaurante. Deși scumpirea nu va fi substanțială, aceștia declarând ca prețurile ar urma să crească doar cu un leu, pentru turiști acest lucru poate înseamnă că trebuie să își încheie vacanța cu o zi mai devreme. 

Tarifele vor rămâne așa, și în ceea ce privește cazarea dat și când vine vorba de mâncarea de la restaurant, până cel puțin pe data de 15 august, când tarifele vor scădea din nou. 

În ceea ce privește costul unui sejur, la ultima majorare a prețurilor, acestea au înregistrat o scumpire de 20 de puncte procentuale. Astfel, o noapte de cazare va fi cu cel puțin 20% mai scumpă, iar când vine vorba de mâncare, o familie de trei persoane lasă în medie la restaurant o sumă de 200 de lei, „pentru un sigur fel”, potrivit Antena 3.

Așadar, pentru majoritatea românilor care își planifică vacanțe pe litoralul românesc este o realitate faptul că trebuie să strângă bani pe toată perioada anului, astfel încât să poată achita câteva zile de distracție.