Infofinanciar > Info > Departamentului de Cercetare al BRD: ”Vin vremuri grele: inflația crește, economia coboară, dobânzile iau proporții!”
Info

Departamentului de Cercetare al BRD: ”Vin vremuri grele: inflația crește, economia coboară, dobânzile iau proporții!”

inflatie

O analiză a departamentului de Cercetare al BRD anunță că economia României va încetini, dobânzile vor rămâne ridicate și inflația va dăinui.

Despre Produsul Intern Brut

PIB-ul a înregistrat o performanță bună în primul trimestru din 2022 (+6,5% an/an), creștere bazată și pe efectul provocat de pandemie. Dar, creșterea PIB-ului ar putea încetini considerabil în trimestrele următoare, spun cerecetătorii BRD. Ne așteptăm în prezent ca PIB-ul să crească în 2022 cu 2,8%.

Despre inflație

Inflația a ajuns la 13,8% în aprilie 2022, nivel asemănător cu cel de la începutul anilor 2000. Principalii factori: prețurile la energie și la alimente. Presiuni puternice vin și din mediul extern, pe fondul creșterilor prețurilor mărfurilor și a perturbărilor din lanțurile globale de aprovizionare și transportului internațional, extinse de războiul Rusia-Ucraina.

Inflația pare predispusă să rămână semnificativ ridicată și în trimestrele următoare.

În scenariul de bază, vârful (probabil în intervalul 14% – 17%) ar putea fi atins în trimestrul următor.

Despre piața muncii

Salariile au crescut în aproape toate sectoarele economice.Totuși, ponderea managerilor care raportează lipsa forței de muncă ca factor de limitare a producției a crescut. Rata șomajului a scăzut în ianuarie-aprilie 22, până la 5,5%.

În a doua jumătate a anului, însă, crearea de locuri de muncă ar putea încetini, odată cu încetinirea activității economice și cu deteriorarea perspectivelor de a face afaceri.

Despre sectorul extern

Dezechilibrul extern a rămas pe o traiectorie periculoasă, deoarece deficitul de cont curent a crescut brusc cu 71% a/a, până la 4,7 miliarde EUR în T1’22. Aceasta reflectă creșterea semnificativă a valorii importurilor de combustibil și de bunuri.

Despre politica fiscală și datoria publică

Guvernul a adoptat un pachet de sprijin economic pentru gospodăriile cu venituri mici și industriile cheie, cu o valoare totală de 17,3 miliarde lei (circa 1,4% din PIBe), din care 52% vor beneficia de finanțare UE. Noi măsuri de sprijin, în valoare de ~5,5 miliarde lei (0,5% din PIB) au fost adoptate în mai și vor intra în vigoare începând cu 1 iulie.

Despre piața monetară și politica monetară

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis majorarea dobânzii de politică monetară la 3,75%, asta însemnând un pas de creștere mai mare decât așteptările majorității economiștilor.

BNR trebuie să meargă o frânghie îngustă, încercând să țină prețurile sub control dar și stabilitatea externă fără a suprima o redresare economică deja slabă și eterogenă. Ne așteptăm ca rata de politică monetară să se încheie anul la 6,25%.