Infofinanciar > Lumea la zi > De ce ar fi demisionat Victoria Nuland peste noapte? Încurcate sunt căile Americii
Lumea la zi

De ce ar fi demisionat Victoria Nuland peste noapte? Încurcate sunt căile Americii

Victoria Nuland (Sursă fpoto: Sky NEws)
sursă foto: arhiva companiei

După anunțarea demisiei subsecretarului de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, au apărut tot felul de păreri și impresii la nivel global. În spațiul public s-au vehiculat tot felul de speculații, căci acest anunț ar fi venit prea brusc.

Oficialii de la Moscova, de exemplu, au atribuit această demisie cu prăbușiriea politicii anti-ruse a Statelor Unite. De asemenea, rușii aduc în discuție și eșecul proiectului său din Ucraina. Proiect pentru care Victoria Nuland a reprezentat un ideolog de top.

Oficialii de la Washington, pe de altă parte, au ținut să se concentreze asupra faptului că Kurt Campbell, un alt diplomat american veteran responsabil pentru regiunea Indo-Pacific, fusese nominalizat pentru a fi al doilea cel mai înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA. Astfel, acesta ar fi urmat să o depășească pe Nuland, căci aceasta din urmă voia să ocupe acest post.

Mai multe entități de presă și numeroțti în geo-politică percep această mișcare politică ca un semn. Se așteaptă acum ca Asia să devină prioritatea Washingtonului. Iar Ucrainei să nu i se mai acorde o la fel de multă importanță cum s-a observat până acum.

De ce ar fi demisionat Victoria Nuland peste noapte?

Pe de altă parte, mulți experți și jurnaliști familiarizați cu acest domeniu țin să sublinieze faptul că această luptă de culise dintre personalități are o origine clară. Ar fi vorba despre o dezbatere ce face referire la cum să se formuleze politica externă a SUA. Se lua în vedere un termen lung, dar și care ar trebui să fie prioritățile următoarei abordări.

Astfel, se amintește și de secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, care s-a pensionat anul trecut, în vară. După aceea, Victoria Nuland și-a asumat rolul timp de șase luni. Choiar și așa, la finele lui 2023, oficialii de la Casa Albă au decis, în mod brusc scriu unii, să-l nominalizeze pe Campbell. Acesta din urmă și-a făcut cariera diplomatică pe domeniul indo-pacific decât pe o abordare euro-atlantică. Cu scopul de a fi diplomatul numărul doi al administrației.

Încurcate sunt căile Americii

„Kurt Campbell a jucat un rol cheie în dezvoltarea conceptului strategic „Pivot to Asia” al lui Barack Obama în strategia Indo-Pacific a președintelui Biden”, a subliniat Yury Tavrovsky, șeful consiliului de experți al Comitetului ruso-chinez pentru prietenie, pace și dezvoltare.

„În ceea ce privește lucrările practice, el a fost deosebit de activ în crearea blocului militar anti-China AUKUS (Australia, Marea Britanie și SUA) și stimularea aspectului militar al grupului QUAD (Dialogul de Securitate Quadrilateral din Australia, India, SUA și Japonia – Kommersant).

Numirea lui Kurt Campbell pe a doua cea mai înaltă poziție la Departamentul de Stat evidențiază cursul pe termen lung al Casei Albe către limitarea Chinei, în ciuda declarațiilor și acțiunilor care ar putea face să pară că caută reconciliere”, a menționat expertul.

În acest fel, teoria lui Tavrovsky ar fi că Nuland „nu este cel mai mare anti-rus care a ocupat al doilea cel mai înalt post la Departamentul de Stat al SUA, ci cel mai mare anti-China”, citează flux24.ro.