Infofinanciar > Info > Se schimbă regulile jocului. Deficitul forței de muncă deschide calea spre inteligența artificială
Info

Se schimbă regulile jocului. Deficitul forței de muncă deschide calea spre inteligența artificială

capital.ro serviciu 1.000 euro pe lună
sursa foto arhiva

Piața muncii trece prin foarte multe schimbări. Anumiți factori schimbă situațiile și regulile pe care le știam până acum. Iar aceste probleme se revarsă la nivelul economiei mondiale. Cele mai mari probleme sunt cauzate de deficitul forței de muncă. Potrivit datelor, această lipsă de personal a atins un nivel record în ultimii 17 ani.

Potrivit unei analize, deficitul forței de muncă duce la remodelarea pieței. Anumite industrii sunt extrem de afectate de noua realitate, în care găsirea de personal calificat este o provocare.

Deficitul forței de muncă

Deficitul forței de muncă a devenit o problemă gravă la nivel mondial. Potrivit unui sondaj, trei din patru companii din întreaga lume au declarat că au avut probleme în angajarea de personal calificat. Astfel de dificultăți sunt întâmpinate și în România. Țara noastră se numără printre țările cele mai afectate de lipsa de angajați (75%), în vedere media globală.

Totuși, sunt alte țări europene care stau mai rău decât noi. Cea mai gravă situație este înregistrată în Germania și Grecia (82%). Aceste țări fiind urmate de Irlanda și Portugalia (81%).

Cele mai afectate sectoare

Cererea de lucrători calificați va continua să depășească oferta până în 2030. Ceea ce va duce la un deficit de forță de muncă care se va ridica la aproximativ 85,2 milioane de persoane în total. Potrivit unei analize Korn Ferry, există deja indicii că problema se va agrava în următorii doi ani. Dar și că nu vor exista suficiente persoane cu abilitățile necesare pentru realizarea anumitor activități.

În acest sens, cele mai afectate sectoare de acest deficit de muncitor sunt sănătatea, bunurile și serviciile de consum, IT, logistica și transporturile. Totuși, în acest moment, cele mai căutate profesii în Europa sunt zidarii, muncitori în construcții, șoferii de camioane și asistenții medicali.

Automatizarea muncii

Lipsa forței de muncă a accelerat deja automatizarea producției industriale și creșterea utilizării roboților. Mai ales în cadrul țărilor în plină expansiune, care se confruntă cu un șomaj ridicat. Printre care se numără Republica Cehă, Polonia, Ungaria și Slovacia. Totuși, roboții nu au rolul de a înlocui oamenii. În schimb, aceștia sunt folosiți pentru a face față lipsei de personal.

La nivelul României, rata șomajul a ajuns la 5,6%. Procent care este destul de apropiat de națiunile cu cele mai mari cifre ale cetățenilor fără loc de muncă. Impactul financiar al acestei penurii de angajați, dacă nu este controlat, ar putea duce la pierderi financiare importante.

Ascensiunea inteligenței artificiale

Problemele legate de forța de muncă pun presiune pe multe națiuni. Care, cel mai probabil, vor accelera găsirea de soluții. Așadar, în următorii ani am putea fi martorii unei noi revoluții industriale. În acest sens, investitorii speră că inteligența artificială va crește productivitatea. Dar și poate va înlocui unele dintre locurile de muncă pierdute din cauza lipsei de resurse umane.

Aproape 87% dintre investitorii individuali români au investit sau iau în considerare posibilitatea de a investi în acțiuni legate de inteligența artificială. Întreprinderile de top din acest domeniu au înregistrat o creștere de peste 200% a prețului acțiunilor lor în ultimul an, conform Adevărul .