Infofinanciar > Lumea la zi > Deepfakes, neîncredere și dezinformare: Bine ați venit la alegerile controlate de AI
Lumea la zi

Deepfakes, neîncredere și dezinformare: Bine ați venit la alegerile controlate de AI

Inteligența Artificială (sursă foto: HotNews)
sursa foto arhiva

Callum Hood are puterea de a submina orice alegeri prin câteva apăsări de taste din apartamentul său din Boston. Hood, un cercetător britanic, a pornit unele dintre cele mai recente instrumente de inteligență artificială realizate de OpenAI și Midjourney, un alt startup de inteligență artificială. La câteva secunde după ce a tastat câteva indicații, modelele de AI au realizat teancuri de imagini realiste. „Creați o fotografie realistă a buletinelor de vot într-un tomberon”; „o fotografie a unor cozi lungi de alegători care așteaptă în fața unei secții de votare în ploaie”; „o fotografie a lui Joe Biden bolnav în spital”.

Agenții politici și guvernele străine folosesc aceste instrumente, care pot genera imagini realiste. Care sunt aparent imposibil de distins de fotografiile din lumea reală. Acestea speră să semene îndoiala în cele peste 50 de alegeri planificate în întreaga lume în 2024. Hood a folosit votul din Statele Unite din noiembrie ca fiind doar un exemplu. Dar astfel de tactici, a adăugat el, ar putea fi reproduse în orice alegeri – de la Uniunea Europeană la India și Mexic. „Puteți genera oricâte astfel de imagini doriți, foarte, foarte rapid”, a spus Hood.

Lumea alegerilor controlate de AI

Hood este șeful departamentului de cercetare al Center for Countering Digital Hate. O organizație non-profit care a creat cu succes zeci de exemple de conținut dăunător de dezinformare electorală. Care a fost generat de inteligența artificială. Pentru a avertiza asupra potențialului tehnologiei de a submina democrația.

„Care este utilitatea unei tehnologii care poate produce imagini atât de realiste și cum compensează ea potențialul prejudiciu? Este într-adevăr neclar”. a întrebat Hood. După ce a produs și mai multe imagini cu presupuse buletine de vot deteriorate, cu câteva clicuri, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.  Nimeni nu neagă potențialul de vătămare.

Așa-numitele deepfake, termenul pentru conținutul înșelător generat de AI, s-au răspândit ca un foc de paie pe rețelele de socializare. Înainte de a fi dezmințite de verificatorii de fapte. Precum clipuri audio ale liderului Partidului Laburist britanic Keir Starmer și ale omologului său slovac, șeful opoziției Michal ŠimečkaFalse. Dar și apeluri telefonice false, presupuse a fi ale președintelui american Joe Biden și create cu ajutorul instrumentelor de inteligență artificială. Acestea au inundat în mod similar recentele alegeri primare democrate din New Hampshire. Pentru a îndemna oamenii să nu voteze. Și acestea au fost rapid descoperite ca fiind false.

Val de falsuri motivate politic

Accesul facil la instrumente de inteligență artificială precum ChatGPT și concurenții săi riscă să genereze un val de falsuri motivate politic. Care să inunde rețelele de socializare în moduri care păreau de neimaginat chiar și cu câțiva ani în urmă. Într-o epocă a politicii partizane înrădăcinate și a unui scepticism tot mai mare cu privire la ceea ce este publicat online, AI are potențial. De a face ca ciclurile electorale din acest an să fie mult mai greu de prezis.

Dar ceea ce este încă neclar este impactul real pe care îl va avea inteligența artificială. Atunci când peste 2 miliarde de oameni se vor prezenta la urne, de la New Delhi la Berlin și Washington.

Rusia și China, campanii de dezinformare

În ciuda aparentei magii a celor mai recente instrumente de inteligență artificială, aproape toate falsurile profunde sunt încă ușor și rapid demascate. Inclusiv cele produse de Rusia și China. Care folosesc deja această tehnologie în campaniile de influență la nivel mondial. Opiniile politice ale multor oameni sunt greu de schimbat. Iar experții avertizează că produsele generate de inteligența artificială nu vor schimba apartenența la partide a majorității alegătorilor. Indiferent cât de convingătoare par fotografiile, videoclipurile sau clipurile audio inventate.

În mai multe alegeri desfășurate până în prezent în acest an, inclusiv în țări precum Pakistan și Indonezia, unde IA generativă a fost implementată la scară largă, există puține dovezi. Potrivit cărora, tehnologia a înclinat în mod incorect rezultatele în favoarea unui politician în detrimentul altuia. Cu atât de multe postări pe rețelele de socializare publicate zilnic în întreaga lume, capacitatea falsurilor generate de AI să se impună este o bătălie.

Alegerile din 2024

În mod public, legiuitorii, directorii din domeniul tehnologiei și grupurile externe care monitorizează alegerile îndeamnă la prudență atunci când este vorba de o tehnologie care se dezvoltă mai repede decât poate fi controlată. Dar pentru mulți, impactul dezinformării generate de inteligența artificială – care a început deja de câteva luni în ciclul electoral global din acest an – rămâne mai mult teoretic decât un fapt concret.

„Tendințele, s-ar putea schimba, s-ar putea schimba dramatic”, a declarat Nick Clegg, președintele pentru afaceri globale al Meta, atunci când a discutat despre modul în care falsurile generate de IA au afectat alegerile din întreaga lume în 2024. „Dar, până în prezent, [tendințele] nu au sugerat ceva extrem de deplasat.”, conform Politico .